Naslovnica Lokalne Teme VIDEO: prof. ...

VIDEO: prof. Jasmin Ahić, visočki sigurnosni stručnjak u dnevniku TV 1 govorio o terorizmu

300

Cijeli svijet je u ratu protiv terorizma. To je mišljenje stručnjaka za borbu protiv terorizma. Oni kažu da se treba živjeti oprezno. S druge strane, psiholozi tvrde da strah treba odagnati i pobijediti, te živjeti normalno. Koliko je strah od terorizma prisutan kod nas i da li se znamo nositi s njim?

Francuska, Njemačka, Turska, Belgija… Teroristički napadi, strah i strepnja. Borba više nije borba dviju zaraćenih frakcija na bojnom polju, već se polako preselila u naša susjedstva, naše ulice i domove i donijela do sada neviđeni strah i paniku.

“Rat protiv terorizma je već počeo i stvari se odvijaju velikom brzinom, u ratu nema normalnog života”, kaže Goran Kovačević, ekspert za terorizam.

Stručnjaci upozoravaju na potrebu apsolutnog i temeljitog preispitivanja svih dosadašnjih strategija sigurnosti, posebno u zemljama poput BiH.

Sastavni dio terorizma je strah i panika. Organizatori terorističkih akata upravo računaju na činjenicu da se i poslije napada niko nigdje ne osjeća sigurnim. Kako se zaštititi? Psiholozi tvrde, jedino odbacivanjem straha.

“Moramo ostati pribrani koliko više možemo, jeste da strah postoji, ali ga mi ponekad daleko više pojačavamo, naša percepcija straha postaje još veća nego je on stvarno”, poručuje psiholog Ismet Dizdarević.

Ankete kažu kako tri četvrtine Nijemaca očekuju napad u ovoj državi, a da se 83 posto Austrijanaca plaši terorizma. Slična situacija je i u Belgiji. Psiholozi nadalje misle kako na terorističke napade treba gledati kao na teške vremenske nepogode jer im se ne smije dopustiti da nam upravljaju životima.

“Kad strah postaje način života ono postaje mučilište, da se ja svaki dan plašim šta će biti sa mnom kakav mi je to život”, kaže Dizdarević.

Kako god, ne možemo reći da smo imuni na terorizam. Turističke agencije imaju sve manje rezervacija kada su u pitanju zemlje u kojima su teroristički napadi izvršeni. S druge strane, građani očekuju od svojih predstavnika da im svojim postupcima uliju sigurnost, tvrde stručnjaci. Njihova brza reakcija i smirivanje tenzija sigurno doprinose umanjenju straha kod ljudi.

Sve ovo tema je dnevnika TV1 u kojem je gostovao eminentni stručnjak za sigurnost, Visočanin Jasmin Ahić, a o čemu je to govorio naš sugrađanin pogledajte na LINKU.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.