(VIDEO) Sramota svih nas: Smeća nije pošteđen ni stari grad Visoki, nesavjesni građani uništavaju visočko blago

1912
Foto: Kolaž

Prethodnih dana na društvenim mrežama pojavili su se videomaterijali u kojima naši sugrađani ukazuju na čitave gomile smeća koje nesavjesni građani ostavljaju iza sebe nakon posjete starom gradu Visoki.

MARKETING

Neprocjenjivo historijsko blago Visokog koje, pored piramida, također privlači veliki broj turista, mogla bi uništiti nesavjesnost naših sugrađana, ukoliko se nastavimo ovako ponašati. Ovakve deponije smeća rezultat su, vjerovatno, veće posjete u vrijeme pandemije koronavirusa, kada većina drugih sadržaja nije bila dostupna te je bilo izraženo kretanje građana kroz različita izletišta. Ipak, ovakav način (ne)brige za kulturne spomenike, ali i prirodne resurse, postavlja pitanje da li smo uopće zaslužili takva bogatstva.

Sramota je utoliko veća što u vrijeme pandemije koronavirusa gotovo da nikako nema stranih turista iz bilo kojeg grada u svijetu, te je to znak da ovakvo zagađenje nastaje nakon posjeta Visočana. A ukoliko se samo prisjetimo prošlogodišnje akcije engleske turistkinje Wendy, koja već nekoliko godina posjećuje naš grad i koja je, ne mogavši više da podnese katastrofalnu ekološku situaciju, odlučila samostalno pokrenuti akciju čišćenja na platou Visočice.

Visočka sramota: Turistkinja iz Engleske organizuje akciju čišćenja smeća na platou piramide Sunca

Još tužnije, ovo nije jedina lokacija na kojoj je moguće pronaći mini deponije ili deponije smeća, na što smo do sada ukazivali nebrojeno mnogo puta.

Također, nije ni prvi put da se na neki način skrnavi jedna arheološka lokacija u našem gradu, pa je tako prije četiri godine zabilježeno i nekoliko slučajeva kampovanja i paljenja logorskih vatri u krugu starog grada.

Zavičajni muzej Visoko: Reagovanje povodom skrnavljenja nacionalnog spomenika Stari grad Visoki

I ovog, kao i mnogo puta do sada, izražavamo nadu da će komunalni inspektori i ekološki policajci u našem gradu početi da reagiraju i na ovakve probleme, te da kažnjavaju nesavjesne pojedince koji na ovaj način ugrožavaju cjelokupnu zajednicu i bogatstva koja nisu vlasništvo nikog od nas, ali su nam ponuđena da ih koristimo.

 

 

*Ovaj tekst na portalu Visoko.co.ba objavljen je kao dio projekta “Zelena promocija – ekološka svijest kao stub zdrave i čiste životne sredine”, koji provodi redakcija portala Visoko.co.ba, uz podršku i sufinansiranje iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara