Poznata visočka psihologinja, Nermina Vehabović-Rudež, visočku javnost revnosno iznenađuje iz dana u dan novim predavanjima i radionicama, uz pomoć koji pokušava olakšati život “običnog” čovjeka. Psihologija društva ili pojedinca veoma je bitna u rješavanju problema, kako onih najmanjih, tako i onih krupnih problema koji su dio svačijeg svakodnevnog života, a ljudi poput naše vrijedne sugrađanke rade na promociji rješenja takvih problema.

U okviru prvog Festivala psihologije, koji se održava u Sarajevu od 28. 09. do 02. 10. tekuće godine, naša sugrađanka Nermina Vehabović-Rudež održat će jednu veoma praktičnu radionicu na temu roditeljstva, u okviru koje će se pokušati promovirati rješenja za praktičan život modernog roditelja.

Čitajući “knjigu festivala” naišli smo i na kratak opis koji vam ovom prilikom, pored opisnog videa, donosimo u nastavku članka.

Biti roditelj jedna je od najvažnijih i najzahtjevnijih uloga u čovjekovom životu. Iziskuje mnogo odgovornosti, ljubavi, ulaganja i rada na sebi.

Upravo zato ova radionica ima za cilj da govorimo o roditeljima, njihovom pogledu na sebe, njihovom pogledu na roditeljstvo, njihovom zadovoljstvu sobom i životom koji žive. Roditelji koji odluče raditi na sebi i mijenjati sebe, jačajući se kao osobe, najčešće odgajaju zadovoljnu djecu, preveniraju djetetova neželjena ponašanja i psihičke poremećaje.

Koncept ovakvog pristupa roditeljstvu potiče iz teorijskog okvira Teorije izbora dr. Glassera, iskustva stečenog kroz dugogodišnje vođenje roditeljskih radionica, ličnog roditeljskog iskustva, te psihoterapijskog rada sa djecom i roditeljima.”

Komentari

komentara