VIDEO: Visoko u centru svjetske pažnje – mnoštvo turista proslavilo ljetni solisticij na visočkoj piramidi Sunca

3300

Ovih dana grad Visoko i visočka dolina piramida dospjeli su u žižu svjetske i domaće javnosti, a povodom posjete mnogobrojnih turista koji su, već tradicionalno, upriličili doček ljeta i proslavu ljetnog solisticija na vrhu Bosanske piramide Sunca.

Mnogobrojni mediji u Bosni i Hercegovini, ali i svjetski mediji, prenijeli su ovu vijest iz Visokog, asocirajući na to da je Visoko u posljednjih nekoliko godina postalo atraktivna svjetska arheološka lokacija, koju svakog ljeta posjeti na hiljade turista iz svakog kutka svijeta.

Dokaz tome bila je i manifestacija dočeka ljeta i proslava ljetnog solisticija, na kojoj se okupio veliki broj turista, a tokom proteklog vikenda nekoliko hiljada turista je prodefilovalo kroz Bosansku dolinu piramida u Visokom.

Također, ovaj događaj je otvorio i veliku polemiku unutar bh. javnosti, pa dok jedni smatraju da je ovo pozitivno za Visoko i da turisti koji dolaze doprinose razvoju lokalne zajednice, drugi sa skepticizmom gledaju na sve to, smatrajući da je ovo loše po Visoko i BiH, budući da se, prema komentarima pojedinih medija u BiH, u tradicionalno islamskoj sredini stvaraju “paganski hramovi obožavatelja sunca”.

Mi nećemo donositi nikakav sud o ovom događaju nego ćemo jednostavno prepustiti vama, dragi čitaoci, da sami, kroz videoprilog Jock Williama Doubleday-a, pogledate šta se to dešavalo proteklog vikenda na Visočici, popularnoj piramidi Sunca, i procijenite o čemu je riječ.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.