VIDEO: Zvanična posjeta generala JNA Đurđevca Visokom, 17.03. 1992. godine

2083

Iz bogate ratne arhive našeg sugrađanina Nijaza Pinje donosimo vam još jedan vrijedan video, u kojem možete pogledati zvaničnu posjetu generala Jugoslovenske narodne armije, Vojislava Đurđevca, prilikom martovskih pregovora o rješavanju statusa i pozicija civilnog stanovništva i paravojnih formacija u Visokom.

Ova posjeta je upriličena 17. 3. 1992. godine, pred sami početak rata u Visokom i BiH.

General Vojislav Đurđevac, kasnije dobro poznat po kidnapovanju prvog predsjednika Predsjedništva BiH, Alije Izetbegovića, početkom maja 1992. godine sa sarajevskog aerodroma, prilikom posjete Visokom i lokalnoj administraciji je kazao:

“Vodili smo veoma korektne i konkretne razgovore. Ono što je najvažnije, dogovorili smo se da se ova situacija prevaziđe i otprilike su razgovori tekli na nivou na kojem su vođeni noćas, u Sarajevu. Ja mislim da će se ovo brzo smiriti i da će ponovo na ovim vašim lijepim prostorima Visokog da rađa mir.”

Nakon završenih razgovora tokom posjete su se Visočani i pripadnici JNA uputili na barikade, kako bi ih uklonili i pokazali uspjeh dogovora i solidarnosti.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.