Naslovnica BiH Politika Vijeće minist...

Vijeće ministara BiH nije osiguralo saglasnost o Strateškom planu ruralnog razvoja BiH

Vijeće ministara nije uspjelo da obezbijedi saglasnost o "Strateškom planu ruralnog razvoja BiH - Okvirni dokument".

50

Ministri iz reda hrvatskog naroda nisu dali saglasnost na ovaj dokument, saznaje Srna u Vijeću ministara.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirko Šarović tvrdi da je saglasnost Vlade Republike Srpske na ovaj dokument došla kasno, jer su, kako kaže, ostali nivoi u BiH mnogo ranije dali saglasnost.

Usvajanjem strategije BiH bi bio omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je upozorio kako je u ovoj sedmici krajnji rok da se na nivou izvršnih organa vlasti usvoji strategija ruralnog razvoja, što je naposljetku i učinjeno.

Usvajanjem Strategije ruralnog razvoja bio bi siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja bi bila iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.