Vijeće sigurnosti pozvalo Afganistan da formira vladu sa značajnim učešćem žena

120

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je odobrio rezoluciju u kojoj se navodi da talibani u Afganistanu treba da ustanove sveobuhvatnu administraciju sa značajnim učešćem žena i koja poštuje ljudska prava.

Rezolucijom se produžava politička misija UN-a u Afganistanu za šest mjeseci i šalje se jasna poruka da će članice pažljivo pratiti dalja dešavanja u toj zemlji. U saopćenju je izraženo razočarenje jer u sastavu nedavno formirane administracije nema žena i manjina.

Talibani su obećali sveobuhvatnu vladu i mnogo umjereniji oblik islamskog režima od onog koji je bio od 1996. godine sdo 2001. godine.

Autori rezolucije koja je danas usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a su Norveška i Estonija.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.