Više nemamo hirurga u JU “Dom zdravlja” Visoko: Od danas Visočani za svaku intervenciju moraju ići u Zenicu

4431

Kako saznaje Visoko.co.ba, krajem prošle sedmice dr. Majed Mafalani i zvanično je otišao u penziju, što automatski znači da Javna ustanova “Dom zdravlja” Visoko u ovom trenutku radi bez hirurga, a što opet, prema analogiji, znači da će Visočani ubuduće za svaki hirurški pregled morati putovati u Zenicu. Ova situacija sa jedinim hirurgom koji je bio uposlen u Domu zdravlja Visoko je samo nastavak problema u ovoj javnoj ustanovi, koja se brine o zdravlju Visočana.

MARKETING

Recimo, na pedijatriji u ovom trenutku djeca čekaju po dva i više sati na pregled, dok u drugoj smjeni nema pedijatra nikako, jer je jedna doktorica na bolovanju, a druga radi sama!? Kako nadalje saznajemo, u martu internista ide u penziju tako da će njegove obaveze preuzeti druga doktorica. Nakon penzionisanja dr. Mafalanija vjerovatno će na Hitnu pomoć biti prebačeno i previjanje pacijenata radnim danima, što će značiti još više posla za uposlenike ove službe o čijim problemima smo nedavno pisali, a koji samo vikendom imaju između 70 i 80 pacijenata u prosjeku.

U laboratoriji više ne rade neke pretrage, navodni razlog je nestašica reagensa, a zapravo stvarna istina je da nema dovoljno novca za njih, kao npr. onih za mjerenje hormona stitne žlijezde. Nova direktorica i pokušava nešto uraditi i napraviti, čak su i ukinuta neka “šefovska mjesta”, ali bez novca i sa viškom zaposlenih, ali ne stručnog i doktorskog kadra, to ide teško.

JU “Dom zdravlja” Visoko jednostavno nema viziju budućeg razvoja. Prije nekog vremena u tadašnjem općinskom vijeću pojavila se inicijativa kako bi se moralo uložiti više novca u specijalizacije postojećeg kadra, ali je stigao kratak i jasan odgovor da za tu namjenu nema novca. Nasuprot Visokom, primjer iz Kaknja ukazuje kako tamošnja politika ulaže značajna sredstva za specijalizacije svojih doktora.

Nažalost tek sada odlaskom u penziju dr. Mafalanija visočki pacijenti će uvidjeti šta je on značio, jer će troškovi liječenja biti povećani samom činjenicom primoravanja pacijenata na odlazak u Zenicu na preglede. I tu nije kraj, ukoliko se nastavi ovaj trend pogrešne vizije razvoja zdravstvene zaštite u Visokom, u narednih pet do sedam godina sasvim je izvjesna opcija da ostanemo bez specijalista, između ostalih i hirurga.

Oni koji imaju moć odlučivanja i vlast očigledno nisu ni svjesni, a očito ih nije ni briga, šta ćemo postati za koju godinu kada je zdravstvena zaštita u pitanju u Visokom.

Komentari

komentara