Više od 500 djece u Zenici obilježilo Dječiju nedjelju

145

Uz puno smijeha, igre i zabave jučer je na Kamberovića polju u Zenici u organizaciji Udruženja Medica i JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK obilježena Dječija nedjelja.

MARKETING

U saradnji s Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK te 16 partnerskih udruženja je blizu 500 djece uživalo u sklopu centralne svečanosti obilježavanja Dječije nedjelje. Bogat edukativno-kreativni, zabavni i sportski program, kao i prodajno-humanitarna izložba radova udruženja i ustanova koje rade s djecom obilježilo je jučerašnji dan u Zenici.

Ministrica Azra Šabanović je kazala kako joj je zadovoljstvo što je nadležno ministarstvo moglo pomoći realizaciju ovog događaja te da je njihova obaveza poštovati Konvenciju o pravima djeteta.

“Opredijeljeni smo da sve obaveze koje imamo stavimo u prioritet plaćanja faktura koje stižu i drago nam je da je podrška udruženjima i javnim ustanovama kojima je cilj pomoć djeci kontinuirana”, kazala je Šabanović.

Direktorica Medice Sabiha Husić je u izjavi medijima poručila da je važno svakog dana govoriti o pravima djece, a posebno na današnji dan.

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama svoj posao već godinama radi uspješno, a direktorica Meldina Ugarak je kazala kako je potrebna veća podrška nevladinog sektora, ali i sistema.

“ZDK jedini u BiH ima sistem koji sistemski pruža podršku djeci i odraslim s posebnim potrebama, ali i njihovim porodicama. Korisnici naše ustanove svake godine su na ovim manifestacijama i ovo je jedini način pozitivne inkluzivne prakse na terenu. Oni više nisu u sjeni i ravnopravan su član zajednice. Podrška ministarstva je prisutna, ali mnogo toga još nedostaje”, kazala je Ugarak.

Dodala je da njihova ustanova prolazi kroz tešku fazu te da djeca svaki dan ne mogu dolaziti u centar jer finansijski nisu u mogućnosti.

“Ako djeca idu u školu svaki dan, onda i naša djeca moraju svaki dan dolaziti u centar i to im se mora omogućiti”, dodaje Ugarak.

Na kraju je kazala kako je djeci s poteškoćama u razvoju u redovnom obrazovnom sistemu treba više asistenata u nastavu, ali sposobnih i educiranih da radi s njima u redovnom školskom sistemu.

visoko.co.ba/zenicablog.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.