Naslovnica BiH Višković: Pra...

  Višković: Pravni stručnjaci RS-a rade na pripremi tužbe protiv FBiH

  85

  Pravni stručnjaci Vlade Republike Srpske rade na pripremi tužbe protiv Federacije BiH zbog činjenice da ne postoji spremnost da se riješi pitanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza usljed kojeg je budžet RS samo u 2018. godini oštećen za 33.000.000 KM, izjavio je premijer RS-a Radovan Višković.

  Višković je istakao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio uvjeravanje da će se o pitanju koeficijenata raspodjele prihoda od indirektnih poreza razgovarati čim bude formirana nova Vlada FBiH.

  – Naši pravni stručnjaci pripremaju tužbu, ali neće biti aktivirana neko vrijeme, ali ako se ne formira Vlada u maju sigurno će ići tužba, što je sasvim legalno i legitimno – rekao Višković za BHRT, ističući da su koeficijeniti posljednji put usaglašeni 25. maja 2017. godine.

  Višković je ukazao da je činjenica da su od 2017. godine svi koeficijenti raspodjele bili na štetu Republike Srpske.

  – Ne mogu u nedogled dozvoliti da se te stvari događaju. Činjenica je da su bili na štetu Republike Srpske i da nema razumijevanja, odnosno nije ga bilo u nekom prethodnom periodu da se to pitanje dijalogom riješi – rekao je Višković.

  Osvrćući se na 100 dana rada Vlade Republike Srpske, Višković je istakao da je načinjen određen napredak koji se ogleda kroz predložena zakonska rješenja u svih sedam oblasti koje je naveo kao prioritete u ekspozeu.

  On je naveo da su ciljevi povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrede i povećanje plata u realnom sektoru, rješavanje pitanja zdravstvenog sektora i javne uprave, da se obrazovni sistem prilagodi potrebama privrede, poboljšanje demokrafske pozicije Republike Srpske, odnosno, zaustaviti odlazak mladih, uvođenje savremenih tehnologija i digitaliacija i evropske integracije.

  Govoreći o javnom dugu, Višković je naglasio da Republika Srpska nema značajan problem s tim, ističući da je ukupan dug Republike Srpske 51 posto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug na nivou 39 posto.

  – U budžetu za ovu godinu se kreditno zadužujemo oko 380.000.000 KM, a vraćamo 485.000.000 KM, odnosno vraćamo 105.000.000 KM više nego što se zadužujemo -rekao je Višković.

  Premijer RS-a je izrazio spremnost da sarađuje sa Vladom FBiH, posebno ističući energetski sektor u kojem Srpska ima znatne, ali neiskorištene hidropotencijale.

  – Već u naredni mjesec krećemo po sistemu “ključ u ruke” u finansiranje izgrade hidrocentrale “Dabar”” u Hercegovini kapaciteta 160 megavata. Elektoprivrede Srpske i Srbije zajedno treba da grade tri centrale na gornjem toku rijeke Drine “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” kapaciteta 200 megavata, što je investicija vrijedna oko 450 miliona evra – rekao je Višković.

  Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao da je dobro što je usaglašena trasa auto-puta Beograd-Sarajevo, izrazivši nadu da će tokom predstojeće posjete Predsjedništva BiH Turskoj definitivno biti dogovoreni detalji finansiranja tog projekta.

  – Pristalica sam da sutra kada bude izabrana nova Vlada FBiH sjednemo i da kreiramo poslovni ambijent da bude bude jedinstven, posebno kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije, kriminala i korupcije – poručio je Višković podsjetivši na dobru saradnju dvije vlade u vrijeme premijerke Željke Cvijanović.

  On je istakao da je u BiH u ovom trenutku u oko 80 ili 90 oposto pitanja moguć dogovor za pola sata.

  – Postoji ovih 10 posto oko kojih dogovor nije moguć. Imamo sada situaciju da taj procenat ne dozvoljava da bude riješeno 90 posto otvorenih pitanja. Treba ovih 10 posto staviti u stranu i rješavati za šest mjeseci ili godinu, a ostala oko kojih je dogovor moguć rješavati odmah – naglasio je Višković.

   

  Visoko.co.ba/Faktor.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.