Visočani Huso Muratović i Enes Hodžić dobitnici specijalnih plaketa ‘Nino Ćatić’ za očuvanje istine o genocidu u Srebrenici

701
Enes Hodžić i Huso Muratović na dodjeli novinarske nagrade Nino Ćatić u Potočarima

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u petak 10. jula prvi put je dodijeljena novinarska nagrada “Nino Ćatić”, a specijalnim plaketama nagrađeni su i zaslužni pojednici. Upravo među njima našli su se i dvojica Visočana – Huso Muratović, zaposlenik JKP “Gradska groblja” Visoko i Enes Hodžić, novinar FTV-a i portala Federalna.ba.

MARKETING

Dvojica Visočana, jedan kao autor, a drugi kao glavni protagonista priče o čovjeku koji je cijeli radni vijek vezan za Srebrenicu i koji smatra da niko nije iskopao više mezara u svijetu od njega, svoje plakete dobili su za kontinuirano izvještavanje, te rad i doprinos u očuvanju istine o genocidu u Srebrenici.

Tu priču mogli ste čitati i na našem portalu, pod naslovom Život Visočanina Huse Muratovića: Iskopao više od 5.000 mezara u Srebrenici.

Život Visočanina Huse Muratovića: Iskopao više od 5.000 mezara u Srebrenici

Inače, organizator dodjele nagrade bilo je Udruženje ”Biti novinar” iz Tuzle uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja Žene Srebrenice, Vlade TK, Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić majke Nine Ćatića.

Same novinarske nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Ismet Bećar, za televizijski prilog Alemi Kazazić, za pisani tekst i fotografiju Samir Karić, te za blog/vlog Edina Latif.

”Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Zahvaljujući mladim ljudima nije. Nadam se da će ova nagrada živjeti, a sa njom i sjećanje na mog Ninu”, rekla je Hajra Ćatić.

Salih Brkić, jedan od članova žirija, istakao je da je na javni poziv pristiglo više od stotinu radova.

”Ostvarila se moja želja još iz 1996. godine kada sam rekao da se trebamo sjećati Nine Ćatića. Nadam se da će u sljedećim godinama biti što više onih koji će se prijavljivati za nagradu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida, i Ninu Ćatića samog”, rekao je, između ostalog, Brkić.

Pored Brkića u žiriju su bili i Marko Divković, Almasa Hodžić i Marinko Sekulić.

Dino Durmić i Emina Hodžić, organizatori dodjele novinarske nagrade “Nino Ćatić” istakli su zahvalnost Nininoj majci Hajri Ćatić.

”Drago nam je da smo uspjeli. Hvala svima na podršci. Nadamo se da će u narednim godinama ovo što radimo izrasti u još nešto veće”, rekla je Hodžić.

Durmić se zahvalio svima koji su podržali projekat.

”Naša ideja je zaživjela. Ostaje nam obaveza da radimo u kontinuitetu”, rekao je Durmić.

Dobitnici nagrada su emotivno reagovali, bez puno riječi.

”Ovo je prvi put da sam poslala priču na javni poziv u svim ovim godinama koje radim”, rekla je Edina Latif.

Pored dvojice Visočana, specijalne zahvalnice i plakete uručene su i drugim pojedincima i kolektivima za kontinuirano izvještavanje o Srebrenici i očuvanje istine o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Specijalna zahvalnica je uručena, između ostalih, Hajri Ćatić, i Edinu Ramiću ministru za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini.

 

Visoko.co.ba/Fena/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.