Visočani treći na “Start me up” takmičenju: Osmislili novi način kontrole potrošnje struje u domovima

676

Na Burchu je, u periodu od 17.01. do 19.01., održano “Start me up” takmičenje za srednjoškolce gdje je učestvovalo 20 ekipa. Na takmičenje su se prijavile 83 ekipe, u polufinalu je prošlo 20 ekipa, dok se u finalu našlo 11 ekipa.

“Naš tim se zove SCB (Smart Circuit Breakers) i čine ga četiri srednjoškolca, a to su: Ejub Šabić, Armin Omanović, Omar Konjičanin i Ammar Skopljak. Na ovom takmičenju naša ekipa je osvojila treće mjesto i time ostvarila učešće na SDG konferenciji koja će se održati u maju ove godine u Sarajevu. Također, naš prijatelj iz Visokog Nedim Karavdić iz ekipe Healthbyte je osvojio drugo mjesto”, rekao je Omar Konjičanin za naš portal.

“Naš projekat je u suštini nadopuna smart home sistema i predstavlja sve ono što fali smart home sistemima, iako ostavljamo mogućnost da nekada postane smarthome sistem, u samom početku smo zamislili da se on integrira sa postojećim smarthomeom ili da radi samostalno. Dakle, naš projekat mijenja standardne automatske električne osigurače i na taj način svim našim kupcima daje slijedeće benefite: veća sigurnost električnih vodova i potrošača, bolji uvid u potrošnju električne energije, aplikaciju koja vas upozorava na uključene uređaje koje ste zaboravili, kao i alert sistem u slučaju nevremena, manjeg napona koji dolazi iz mreže, itd”, objasnio nam je Omar.

SCB timu želimo puno uspjeha na SDG konferenciji koja će se održati u maju ove godine!

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

Komentari

komentara