Visočanin Kemal Mušinbegović na Maršu mira: Svi smo zdravi i uskoro stižemo u Potočare

282

Trećeg dana Marša mira 2019. godine vladaju izuzetno teški uslovi na posljednjoj dionici dugoj oko 28 kilometara između Mravinjaca do Memorijalnog centra u Potočarima.

Među ovogodišnjim učesnicima Marša mira, kao i prethodnih godina, nalazi se i Visočanin Kemal Mušinbegović, koji se za Visoko.co.ba javio sa posljednje dionice.

“I ove godine prati nas veliko nevrijeme. Na prvom dijelu Marša mira s nama je pješačila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, dok ministar Mirvad Kurić s nama pješači sve vrijeme i prepješačit će cijeli Marš mira. Sinoć smo bili ulogoreni u Konjević Polju, a danas smo nastavili prema Potočarima, gdje će nam se pridružiti još neki ministri iz Vlade FBiH, a možda i premijer Fadil Novalić. Ono što je najvažnije, u mojoj ekipi svi su zdravi i zajedno ćemo nakon završetka Marša mira u Potočarima boraviti tokom 11. jula, gdje ćemo prisustvovati kolektivnoj dženazi i ukopu žrtava genocida”, istaknuo je Mušinbegović, koji i ove godine putuje sa ekipom iz Crnih labudova, ali i sa štićenicima i uposlenicima Kampusa.

Inače, kiša koja pada tokom dana prouzrokavala je mnogo blata na području izuzetno zahtjevnog terena na Kameničkom brdu, te blizu 6.000 učesnika Marša mira u veoma teškim uslovima pješači u spomen na žrtve genocida ”zaštićene zone UN-a – Srebrenica”, počinjenog u julu 1995. godine.

Međutim, učesnici Marša mira ne odustaju i odlučni su da završe put ukupne dužine više od 90.000 kilometara, i to autentičnom maršutom preko zloglasne Bukve na Kameničkom brdu gdje je u jednoj od zasjeda vojnih, policijskih i paravojnih formacija Republike Srpske i Srbije 12. jula 1995. godine ubijeno oko 1.000 Srebreničana.

Marš mira po prvi put održava se autentičnom maršutom preko Bukve, nakon što je teren prošle godine u deminiran, odnosno kuda je kolona od 15.000 ljudi tražila spas i pokušavala se probiti ka slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije RBiH nakon pada Srebrenice 11. jula 1995.

Marš mira počeo je tradicionalno 8. jula u Nezuku, selu u kojem su preživjeli Srebreničani našli spas nakon proboja do slobodnog teritorija.

Prvog dana prešli su put Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje . Drugog dana kretali su se dionicom Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci. Od Mravinjaca danas idu preko Burnice, Kameničkog brda, Ravnog Buljima, Jaglića, Šušnjara, Budaka do Memorijalnog centra u Potočarima.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara