Visočanin Mensur Konjičanin jedini bh. učesnik najduže regate na svijetu: Osam dana magičnog putovanja kroz Mađarsku

1238

Međunarodna dunavska regata najduža je, najstarija i najmasovnija kajakaško/kanuistička regata na svijetu, a organizira se neprekidno od 1956. godine do danas. Ove godine, zahvaljujući Visočaninu Mensuru Konjičaninu i Bosna i Hercegovina imala je svog predstavnika na ovoj regati.

Naime, Mensur je prošao dionicu od 350 kilometara, družeći se sa učesnicima ove regate, koji su u junu krenuli iz Ingolstadta, a koji bi polovinom septembra trebali završiti ovu veliku pustolovinu u Sf. Gheorgheu, na obalama Crnog mora u Rumuniji.

Kako nam je kazao Konjičanin riječ je o višednevnom putovanju kajakom s prtljagom, a u regati sudjeluju ljubitelji ovog sporta svih dobnih skupina, iz cijelog svijeta, iako je najviše onih iz podunavskih zemalja.

“Na poziv mojih prijatelja iz Osijeka ove godine priključio sam se Međunarodnoj dunavskoj regati. Iako ona počinje u Ingolstadtu i traje nekoliko mjeseci, budući da jedan broj učesnika putuje sve do Crnog mora, ja sam vozio dionicu dugu oko 350 kilometara kroz Mađarsku, preko Apatina, do Aljmaša u Hrvatskoj, odnosno do ušća Drave u Dunav”, istaknuo je Mensur za naš portal.

Dodao je kako je ovu dionicu s njim prešlo oko 150 učesnika iz cijelog svijeta, te da je veslanje, sa pauzama u Budimpešti i Mohaču, trajalo osam dana.

“U prosjeku smo veslali svaki dan oko 40 kilometara. Domaćini kroz Mađarsku su obezbijedili smještaje u kampovima i večeri, a mi smo kupovali ostalu hranu u mjestima gdje smo spavali. Organizacija regate je na zavidnom nivou i sve je podređeno učesnicima, a i sami učesnici se međusobno pomažu, tako da su stvorena mnoga prijateljstva koja čine ovu regatu izuzetnom.

Za mene ovo je jedno divno i novo iskustvo, a posebnu čast predstavljalo mi je to što sam bio jedini predstavnik BiH, ali i Visokog, na ovogodišnjoj regati”, zaključio je Konjičanin.

U nastavku, kroz kratku fotogaleriju, možete pogledati dio iskustva našeg sugrađanina na najvećoj svjetskoj regati.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara