Visočanin na Festivalu humora i satire

349

Aforizmi visočkog aforističara Ismeta Alijagića Seke našli su mjesto u zadnjem zborniku “Život piše aforizme 2”, a koji je predstavljen na 13. međunarodnom festivalu humora i satire “Bijeljina 2016”. Ismetu je tako pripala čast da bude jedan od 30 aforističara koji su dio najvećeg festivala ovog tipa na ex-yu prostorima. Kako je istakao autor zbornika i jedan od glavnih ljudi festivala Grujo Lero, Ismet Alijagić Seka je kvalitetan autor aforizama i zaslužuje da njegovi radovi budu dio zbornika, što je i na određeni način nagrada za sve ono što ovaj Visočanin radi proteklih nekoliko decenija.

MARKETING

Ismet Alijagić Seka je rođen 1946. godine, a pisanjem aforizama i epigrama bavi se već pune četiri decenije. Godinama je prisutan na televiziji i radio stanicama u BiH, ali i u printanim medijima. Često je nastupao i na kulturno-umjetničkim manifestacijama, a do sada je napisao oko 20.000 aforizama i epigrama. Nekoliko godina ističe svoju veliku, možda i životnu želju da konačno objavi svoju prvu zbirku aforizama. Međutim, zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali i nerazumijevanja opštinskih struktura vlasti, kojima se obraćao za pomoć, ta knjiga još nije ugledala svjetlo dana.

“Prije ovog nesretnog rata devedesetih godina bio je život pun dobrih događaja. Cijelih deceniju i više bio sam saradnik Radio Ilijaša i svake sedmice sam bio gost kod njih sa svojim aforizmima, jer su oni imali za to poseban termin skoro svaki dan. Tadašnji urednik je bio Milovoje Beštić, velika ljudina, a bila je i doskorašnja direktorica i profesorica visočke Muzičke škole Bahrija Šabanović, kao i Mirsad Ibrić, sadašnja ‘alfa i omega’ Radija M. I sad se rado sjetim tog vremena i tog druženja. Sada je neko drugo vrijeme, a meni je želja da svojim aforizmima ljudima pokušam vratiti osmijeh na lice”, istakao je Alijagić.

Ismet Alijagić je bio član Udruženja “Pisanje humorističke riječi” koje je početkom rata u BiH prestalo sa radom, a u posljednje vrijeme svoje aforizme objavljuje u programima Televizije “Vi-Net” i Televizije “Visoko”.

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba

Komentari

komentara