Visočanin Senad Jahić predsjednik FK Sarajevo: Smatramo da je jedina ispravna odluka proglašenje Sarajeva prvakom

713

Pandemija koronavirusa u potpunosti je blokirala sve aktivnosti, a tek u posljednjih sedam dana, klubovi su krenuli sa treninzima uz pridržavanje svih zaštitnih mjera.

MARKETING
Iako se čini da je nastavak prvenstva sve dalje, klubovi su krenuli sa pripremama, kako bi bili spremni u slučaju donošenja odluke o terminu nastavka.

Visočanin Senad Jahić, predsjednik FK Sarajevo, rijetko se obraća u javnosti. Ipak, s obzirom na to da se radi o specifičnoj situaciji, zatražili smo odgovore na aktuelna pitanja o funkcionisanju kluba, nastavku ligaškog takmičenja, ali i stavu Bordo kluba oko eventualnog prekida.

U prvom dijelu razgovora donosimo razmišljanja čelnog čovjeka tima sa Koševa oko nastavka prvenstva i aktuelne situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Gospodine Jahiću, Sarajevo je i zvanično krenulo sa treninzima za narednu sezonu. Kakvo je vaše mišljenje u vezi sa  nastavkom sezone?

– Najvažnije je da su svi zdravi, te da su ispunjeni svi preduslovi za pristup trenažnom procesu. Ono što je sigurno jeste da pauza duga dva mjeseca iziskuje dug vremenski period za pripremu na što smo više puta ukazivali. Individualni treninzi ne mogu zamijeniti one s loptom.

Niste se često kao klub oglašavali oko aktuelne situacije. Kakav je vaš stav po pitanju završetka lige?

– Fokusirali smo se na zaštitu igrača i uposlenika, a donošenje odluka smo ostavili nadležnim institucijama. Jako je nezahvalno prognozirati bilo kakav ishod s obzirom na to da se situacija mijenjala iz dana u dan. Ono što sada možemo konstatovati je svakako da je FK Sarajevo za nastavak prvenstva, kao što smo se i izjasnili na sastancima sa N/FS BiH u sugerisanom terminu.

Jasno ste rekli da je vaš stav da prvenstvo treba početi početkom juna i nikako poslije toga. Stojite li i dalje pri toj konstataciji?

– Ukoliko se ne ispune uvjeti za nastavak sezone početkom narednog mjeseca odnosno 6./7. juna, kako je predložio NFS BIH, mišljenja smo da svaki drugi nastavak poslije navedenog termina može biti jako opasan po zdravlje igrača, iz više razloga.  Ako bi se sezona nastavila krajem juna mjeseca, ekipe bi morale do kraja sezone igrati u jako zgusnutom rasporedu (subota-srijeda), što bi nakon pauze koju smo napravili (više od dva mjeseca), i neadekvatno odrađenih priprema za nastavak sezone (poslije pauze od dva mjeseca nije dovoljno 2-3 sedmice da bi se ekipa spremila), dovelo fudbalere u veliki rizik od povreda, što može utjecati na samu regularnost prvenstva, kao i stvoriti veliki problem za sljedeću sezonu. Igranje utakmica u ritmu srijeda-subota, u mjesecu julu, po velikim vrućinama, uzimajući u obzir da nemaju sve ekipe adekvatne uslove za odigravanje noćnih utakmica, prvenstveno mislim na ekipe koje nemaju reflektore. A i da imaju svi reflektore klima kakva je kod nas u to doba godine, može da bude jako opasna za zdravlje igrača.

Šta je ono što vidite kao najveći problem u eventualnom kasnijem nastavku sezone?

– Ako bi krenuli sa nastavkom prvenstva polovinom ili krajem juna, sezona bi završila krajem jula ili početkom avgusta, što bi značilo da ekipe koje se plasiraju u evropska takmičenja, ne bi imale vremena za adekvatan odmor i adekvatno odrađene pripreme za evropska takmičenja, kao i za narednu sezonu Premijer lige. To bi značilo da bi 2-3 sedmice koje bi klubovi dobili za pripreme za nastavak ove sezone, ujedno bile i pripreme za narednu sezonu Premijer lige, što je nedovoljno i  opet jako opasno za zdravlje samih igrača. Sve ove činjenice bi mogle dovesti u pitanje opstanak pojedinih klubova u sljedećoj sezoni, kao i smanjiti kvaliet Premijer lige BiH . Najbolji primjer za ovo nam može biti njemačka Bundesliga, gdje i pored uslova koje imaju, nakon odigranog prvog kola imaju osam povrijeđenih igrača.

Šta ako se ipak donese odluka o nastavku sezone?

– Još jednom ponavljam da je jasan stav FK Sarajevo, a to je da smo mi za nastavak sezone. I pored svih činjenica koje smo već naveli i koje bi mogle predstavljati problem, smatramo da naša ekipa ima dovoljno kvaliteta i kapaciteta da nastavimo sezonu tamo gdje smo stali, u bilo kojem terminu koji predloži N/FS BIH kao i nadležne institucije.

U saopštenju kluba nakon posljednje videokonferencije nagasili ste da je situacija čista I da u slučaju prekida očekujete da Sarajevu bude dodijeljena titular prvaka. Stojite li I dalje pri tom stavu?

– U slučaju da se prvenstvo ne nastavi, a uzimajući u obzir da smo do sada odigrali dva kruga smatramo da je situacija čista. Svako je odigrao sa svakim po dvije utakmice. Svi su imali priliku da u direktnim okršajima sa suparnicima osvoje što više bodova I sa te strane niko nije I ne može biti zakinut.Mi nećemo donijeti odluku o prekidu na svoju ruku, ona je plod vanredne situacije, koja nas je sve zadesila I u čemu smo na žalost svi jednako pogođeni.Naš zaključak nije plod proizvoljnih zamisli, nego je baziran an činjenicama. Prateći druge lige, konkretno Srbiju,koja nam je najbliža, vidimo da su I oni otkazali treći krug takmičenja, kako bi se doveli u situaciju da je odigrao svako sa svakim, pa će odigrati četiri kola samo i zaključiti sezonu. Ako pogledamo  i druge zemlje (Francuska, Belgija, Škotska, Vels…), možemo vidjeti da imamo  jednu od najjasnijih situacija u Evropi, te da savez treba da proglasi prvaka, i moram da kažem da bi to bilo potpuno zasluženo. Odnosno ako bi bila donesena bilo kakva drugačija odluka ne bi bila poštena. Takmičenje je takvo da igra svako sa svakim I u jednoj utakmici možete osvojiti maksimalno tri boda. U takvoj konstelaciji snaga, gdje smo odigrali svi sa svima po dva puta, mi smo osvojili najviše bodova I samim tim smo na terenu zaslužili trofej namijenjen prvaku. To je nešto što smatramo sasvim normalnim slijedom cjelokupne situacije.Na kraju krajeva i upute čelnog čovjeka UEFA-e g. Čeferina, koje smo imali priliku da pratimo u njegovim obraćanjima, jasno su govorile o svemu gore navedenom.

Da li mislite da su bh. klubovi spremni da podnesu sve troškove koje iziskuje nastavak prvenstva? Prvenstveno mislimo na testove i sve što je potrebno za zaštitu aktera utakmica.

– Teško će ekipe moći obezbijediti sve u kratkom periodu. Samo ispunjenje osnovnog preduslova za trenažni proces i utakmice u vidu obaveznog testiranja predstavljaju izazov za većinu klubova, a da ne pričamo o drugim neophodnim mjerama. Bez obzira na najavljenu pomoć od saveza, klubovi moraju obezbijediti uslove treninga, terena, karantina, putovanja na utakmice u skladu sa preporukama, što je svakako dodatni finansijski udar za mnoge klubove. I ove koji imaju stabilne budžete, a pogotovo one koji se susreću sa izazovima oko funkcionisanja i u normalnim uslovima.

U drugom dijelu razgovora moći ćete pročitati razmišljanja većinskog ulagača FK Sarajevo oko cjelokupne situacije, kako će se odraziti cijela situacija na budžet kluba, ali i o tome kakva je trenutno situacija sa prihodima.

Oslobodjenje / Visoko.co.ba

Komentari

komentara