Visočanka Lamija Hašimović pred u UN-om u Ženevi predstavljala mlade iz BiH povodom istraživanja o utjecaju religija na mlade

1302

Lamija Hašimovic, učenica IV razreda Gimnazije “Visoko”, prethodnih dana posjetila je Ženevu povodom objavljivanja studija koja je sprovedena i u Bosni i Hercegovini.

“Povod objavljivanja studije je 30. godišnjica od usvajanja UN-ove konvencije o pravima djece. Ovu studiju je objavila Arigatou International organizacija i otputovala sam zajedno sa Ismetom Begić, koja je koordinator ove organizacije u Bosni i Hercegovini”,  rekla je Lamija za Visoko.co.ba

Lamija je aktivan član Mreže Mladih Visoko, UŽ Mozaik, GNRC-a, LTLT facilitator, te je imala prednost nad drugim kandidatima da otputuje.

Ova studija koja je objavljena je objedinila poglede sedam religija na djecu i njihova prava i ujedinila ljude različitih vjera i kultura radi jednog cilja, bolje životne sredine za djecu.

“Konferencija je održana u utorak, kada sam imala priliku predstavljati mlade naše države, Balkana pa čak i Evrope. Čitav događaj je bio jako inspirativan ali još inspirativnije je bilo vratiti se u svoju domovinu i svoj grad i prisustvovati konferenciji koju je organizovalo Udruženje žena Mozaik, gdje smo imali tri vjerska predstavnika, predstavnika policije, socijalnog rada, World Visiona i centra za mentalno zdravlje”, zaključila je Lamija.

Svake godine u Bosni i Hercegovini vjerski lideri se okupljaju i razgovaraju o zajedničkim aktivnostima, a da je to u nekim državama i dalje veliki problem nas čini izuzetno ponosnim, a kako Lamija kaže za to je najzaslužnija prof. Ismeta Begić.

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević

Komentari

komentara