Visočanka Selvera Lila Šabanović dobitnica svjetskih i europskih priznanja za pisanje poezije

1533

Visoko je, kako su na to navikli mnogi od nas, dom brojnih vrijednih i priznatih građana, te su mnogi od njih svojim radovima u raznolikim poljima osvojili vrijedna priznanja. U ovu grupu posljednjih godina uvrstila se i Visočanka Selvera Lila Šabanović, koja je postala svjetski priznata autorica poezije, iako za nju zna veoma mali broj stanovnika našeg grada.

MARKETING

Selvera je rođena 26. novembra 1954. godine u Bugojnu, ali vrlo skoro preselila se u Visoko, gdje i završila visočku gimnaziju. Trenutno je nastanjena u Poriječanima. Iako tokom cijelog života piše pjesme, u posljednjim godinama odlučila se na javno djelovanje u književnim krugovima i afirmiranje svojih pjesama.

Vrlo skoro njena poezija je prepoznata u cijelom svijetu, te je ona osvojila brojne certifikate, diplome i priznanja, nakon čega je postala i članica Svjetske književne akademije. Na brojnim takmičenjima, na kojim je učestvovala, osvajala je nagrade, a njene pjesme gotovo prema pravilu uvrštavane su u zbirke najboljih pjesama. Najznačajnija među njima jeste zbirka “Lahor stihova”, gdje su autori odlučili uvrstiti čak 25 pjesama ove vrijedne Visočanke.

U narednim danima pozvana je kao počasna gošća na Svjetsko prvenstvo poezije u Rumuniji, gdje je dobitnica nagrade za izvrsnost, a prethodno je osvojila i nagradu na Europskom šampionatu poezije.

Dobitnica je i specijalnog priznanja za njegovanje sevdalinki na Balkanskom pjesničkom karnevalu, a njene pjesme su zastupljene u mnogim zbornicima na međunarodnim takmičenjima. Također, njen Facebook profil je veoma popularan i svaka pjesma broji veliki broj lajkova.

Do sada nije objavljivala vlastita djela, zbog ekonomskih razloga, no u skorije vrijeme očekuje se i izdavanje njene prve zbirke poezije. Ipak, posebnost njenog uspjeha jeste da je uspjela naučiti koristiti internet i sve njegove prednosti u kasnoj životnoj dobi, te je na taj način ostvarila visoka priznanja bez ičije pomoći.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.