Naslovnica Lokalne Teme Crna Hronika Visočanki Mer...

Visočanki Merhunisi Dedić za otmicu bebe u Hadžićima dvije i po godine zatvora

1376

Merhunisa Dedić je danas u Općinskom sudu u Sarajevu osuđena na dvije i po godine zatvora, nakon što je proglašena krivom da je u julu prošle godine, prerušena u patronažnu sestru, u Hadžićima otela bebu porodice Ismailovski. Merhunisa je proglašena krivom za tri krivična djela, odnosno za oduzimanje djeteta, pokušaj oduzimanja djeteta te krivotvorenje isprave.

Za oduzimanje djeteta joj je dosuđena godina i dva mjeseca zatvora, a ista kazna joj je izrečena i za pokušaj oduzimanja djeteta. Za krivotvorenje isprave osuđena je na pet mjeseci zatvora. Ove kazne su joj objedinjene u jedinstvenu zatvorsku kaznu od dvije godine i šest mjeseci.

Kaznu je izrekao sudija Srđan Skoko navodeći da će se Merhunisi u kaznu zatvora uračunati vrijeme provedeno u pritvoru. Istovremeno, Dedić je i produžen pritvor. Merhunisa Dedić uhapšena je 5. jula 2018. godine u večernjim satima, nakon što je isti dan iz stana u Hadžićima ukrala novorođenče, čija je majka Lejla Ismailovski. Sve to je uradila kako bi prikrila laž o vlastitoj trudnoći i rođenju blizanaca.

Svom suprugu je slagala da je trudna te je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismajloviski, majku otete bebe. Prethodno je Dedić u jednoj rent-a-car kući iznajmila bijelu “škodu fabiu”, te 4. jula nazvala Lejlu rekavši joj da treba donijeti bebu na GAK jer bebi nalazi štitne žlijezde nisu bili uredu.

Potom je otišla u Hadžiće, gdje je ušla u kuću porodice Ismailovski pod izgovorom da je patronažna sestra koja je došla da pregleda bebu.

Tu je bebinu tetku zaključala u kupatilo, te je pobjegla s bebom. Iste večeri uhapšena je nakon što ju je OSA, zahvaljujući signalu njenog mobitela, locirala u hostelu Ferijalac na Marijinom Dvoru gdje je unajmila sobu kako bi bila sa dječakom.

Merhunisa, koju su istražitelji opisali kao natprosječno inteligentnu 28-godišnjakinju, nakon pogibije bivšeg mladića, udala se za drugog iz Visokog. Njemu je u augustu prošle godine slagala da je trudna, iako nije bila, nakon čega je počela smišljati pakleni plan kako da zavara supruga.

Prvo je tražila od ljekara da joj izdaju potvrdu da je izgubila bebu, no kako je nije dobila, morala je da se domogne tuđeg novorođenčeta kako bi potkrijepila svoju laž o trudnoći. Počela se namjerno debljati, a suprugu je povremeno govorila da ide na kontrole u bolnicu u Sarajevo.

Jedno vrijeme im je govorila da zbog rizične trudnoće mora “ležati” na GAK-u gdje su je suprug i njegova porodica posjećivali.

 

Visoko.co.ba/Faktor.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.