Visočki kipar Alen Džindo angažovan na izradi biste književnika Bekima Sejranovića

247

Kolonija simpozijum Sava Brčko, koja je pod pokroviteljstvom vlade Brčko Distrikta, na kojoj učestvuje visočki kipar Alen Džindo završava danas.

To je jedna od najznačajnijih i najbolje organizovanih kolonija u regionu i internacionalnog je karaktera. Sudjeluju umjetnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH. Za vrijeme trajanja kolonije umjetnici su dužni uraditi dva rada koja ostaju u fundusu galerije Brčko Distrikta a visočki umjetnik je angažovan na izradi biste Bekima Sejranovića.

(Književnik rođen 1972. godine u Brčkom. Godine 1985. preselio se u Rijeku gdje je pohađao pomorsku školu i studirao kroatistiku. Od 1993. godine živio je u Oslu u Norveškoj gdje je na Povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavensku književnost. Od 2011. do 2014. godine živio je u Ljubljani, a od svibnja 2015. godine živio je i radio u Zagrebu. Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevoditelj, predavao norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Romani i kratke priče prevedene su mu na više stranih jezika uključujući norveški, engleski, slovenski, makedonski, njemački, češki, talijanski i poljskiDobitnik je Nagrade “Meša Selimović”, 2009. godine. Bio je član Hrvatskoga društva pisacaPreminuo je u Banjoj Luci, 21. svibnja 2020. godine, u 49. godini života.)

Rad Alena Džinde neće biti klasičnog karaktera, radi se o savremenoj formi koja karakteriše i samog Bekima Sejranovića poznatog brčanskog boema i intelektualca. Prema riječima Željka Lazarevića svečana promocija djela desit će se u septembru nakon završetka građevinskih radova u zanatskom centru u Brčkom gdje će djelo biti i postavljeno. O tome će naš portal svakako blagovremeno izvještavsti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.