Visočki pijanista Bartolomej Stanković u Sarajevu održao solistički koncert posvećen nesretno stradaloj Ajni Omanović

1754

Sinoć je, u prepunom Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održan solistički koncert “BALKAN MANDESS – BH edition” visočkog pijaniste Bartolomeja Stankovića.

MARKETING

Stanković je publici predstavio djela 10 bh. kompozitora, Avde Smailovića, Milana Prebande, Nade Ludvig-Pečar, Milana Jeličanina, Josipa Magdića, Asima Horozića, Armena Škobalja, Dražana Kosorića, Davida Mastikose i Samira Fejzića. Posebnost koncerta su bile i premijerne izvedbe djela Mastikose, Kosorića, Škobalja i Fejzića.

Koncert je otvorio ugledni muzikolog Ognjen Tvrtković, također Visočanin, koji je bio veliki prijatelj sa kompozitorima Smailovićem, Prebandom, Ludvig-Pečar, Jeličaninom i Magdićem.

Na kraju ovog izvrsnog koncerta Stanković je duhovito ispričao o svojim iskustvima u radu sa živućim kompozitorima.

Prije nego je odsvirao svoj prvi dodatak koncerta Balkan Madness, čestitao je rođendan svojoj najdražoj profesorici klavira Bahriji Šabanović, s kojom je prije 19 godina započeo svoj umjetnički put, istakavši da je motiv za ovaj koncert, na čijem programu su bila isključivo djela domaćeg umjetničkog stvaralaštva,bio da djela ne žive u ladicama, nego na koncertnom podijumu pred publikom, te da će nastaviti interpretirati i promovirati djela i autore bh. stvaralaštva.

Naposlijetku, odsviravši kratku kompoziciju Sijaj, sijaj zvijezdo mala, posvetio je koncert malenoj 11-godišnjoj djevojčici Ajni Omanović koja je tragično nastradala u blizini svog rodnog mjesta, na putu do škole, podsjetivši sve prisutne da je život najljepši dar koji imamo.

Na koncertu su prisustvovali brojni ugledni građani Sarajeva, ali i drugih gradova, koji nisu krili oduševljenje nakon ovog koncerta Bartolomeja Stankovića.

Koncert je realiziran u organizaciji Ciklusa //Maestro// uz pomoć pokrovitelja: VGT osiguranje (generalni sponzor koncerta), Matica hrvatska Sarajevo, Općina Visoko, ADGraf Visoko, Profilight Sarajevo i Ministarstvo odbrane BiH.

Komentari

komentara