Lokalne TemeVisočki ugostitelji uskoro otvaraju lokale: Mnogi od njih zabrinuti za budućnost svog...

Visočki ugostitelji uskoro otvaraju lokale: Mnogi od njih zabrinuti za budućnost svog posla i radna mjesta

Visočki ugostitelji s nestrpljenjem očekuju odluku o ponovnom radu, nakon što je najavljeno da bi ove sedmice trebalo biti dopušteno korištenje otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata.

Međutim, još uvijek je velika nepoznanica kako će ugostiteljski objekti raditi, a prema dosadašnjim izjavama članova Kriznog štaba FBiH, prvo će raditi objekti koji posjeduju bašte, odnosno otvorene dijelove.

Prema informacijama koje su se pojavile u pojedinim bh. medijima, stolovi u baštama će morati biti postavljeni dva metra jedan od drugoga, a za jednim stolom moći će maksimalno sjediti tri osobe, osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva.

Također, neophodno će biti osigurati i sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu u baštu.

“Poželjno će biti korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa uz obaveznu stalnu dezinfekcija stolova. Također, trebala bi biti i preporučena dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, a po potrebi i češće”, otkrili su za pojedine medije iz Zavoda za javno zdravstvo.

Adi Hakulija, vlasnik Caffe i shisha bara “Marley u razgovoru za Visoko.co.ba kaže da će preporuka da za jednim stolom mogu sjediti maksimalno tri osobe uveliko utjecati na sam posao.

Adi Hakulija
Adi Hakulija

“Uveliko će biti smanjen obim posla, a najviše će finansijskih problema imati ugostitelji čije bašte zauzimaju mali prostor. Kada je riječ o sredstvima za dezinfekciju, ona su svakako potrebna, jer su jedan od najboljih i najjednostavnijih načina da se spriječi širenje koronavirusa”, dodaje Hakulija.

Kako nam je kazao, dvomjesečna pauza u radu je pričinila ogromni finansijski gubitak koji će teško biti nadoknaditi.

S njim se slaže i Mirza Hurem, vlasnik Pizzerije “Rosso Nero” u Visokom koji smatra da će preporuke koje se spominju pričiniti dodatne gubitke u poslovanju.

Mirza Hurem
Mirza Hurem

“U mom ugostiteljskom objektu kapacitet bašte je 52 mjesta ili 13 stolova. Ako odluče da razmak bude dva metra između stolova, kapacitet će spasti na 18 gostiju. Postavlja se pitanje kako ću isplatiti sve obaveze prema državi, s obzirom na to da šest radnika hrani svoje porodice od rada u mom restoranu”, ističe Hurem za Visoko.co.ba

Kako su nam ispričali, do sada nisu primili nikakvu pomoć ili olakšicu od lokalne gradske vlasti, a ni od kantonalne.

“Doprinosi su se morali isplatiti na vrijeme za mart, popunili smo zahtjev za povrat određenih sredstava, ali do sad nismo dobili nikakav odgovor”, govori Hakulija.

Mirza Hurem i ne očekuje nikakvu pomoć, s obzirom na dosadašnji odnos lokalne vlasti prema ugostiteljima u Visokom.

“Pomoć je samo misaona riječ u Visokom. Ono što znamo jeste to da će se opet na nama puniti budžet jer će, sa sigurnošću tvrdim, inspekcije još više vršiti kontrole i tražiti svaku grešku, kako bi nam kazne pisali”, zaključuje u razgovoru za Visoko.co.ba Mirza Hurem.

 

Visoko.co.ba / Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE