Visočki vjetar u leđa RSExit-u i sljedbenicima ideje Mladića i Karadžića

1870

Na 28. sjednici Općinskog vijeća Visoko, održanoj krajem marta 2019. godine, 17 visočkih vijećnika dalo je svoje glasove ZA “bratimljenje” i saradnju sa opštinama iz manjeg bh. entiteta kojim gospodare i upravljaju kadrovi Milorada Dodika i njegovog SNSD-a. Istog onog Dodika koji po ko zna koji put ovih dana zagovara nekakav referendum i otcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine.

Krajem oktobra prošle godine, gradonačelnica Amra Babić je u Strazburu stavila svoj potpis na saradnju sa Snežanom Ružičić (načelnicom Opštine Jezero) i Milevom Komlenović (načelnici Opštine Kalinovik) koje se ne ustručavaju negirati genocid u Srebrenici, a javno daju podršku i ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću koje, ne zaboravimo, nositelji izvršne vlasti sa govornice Gradske uprave javno nazivaju “gospodom”.

Šta je Visoko dobilo od ovoga sporazuma?

Ništa! Osim, činjenice da smo postali “grad-saradnik” opštini u kojoj neustavni “dan Republike Srpske živi u narodu i gdje se polože vijenac na spomen ploču borcima poginulim u otadžbinsko-odbrambenom ratu”.

Također, sudeći po objavama na Facebooku, Snežana Ružičić više voli i susjednu Srbiju nego zemlju u kojoj se opština u kojoj je načelnica nalazi.

Načelnici opštine Jezero Snežani Ružičić je, također, i “drago da svjedoči borbi ostanka i opstanka srpskog naroda”, jer, kako sama kaže, “uvijek smo bili takvi, uspavani, dok nam ne dirnu ono najsvetije i naše i tada se oglasimo glasno i jasno!”

Mileva Komlenović, načelnica opštine Kalinovik, inače rodnog mjesta ratnog zločinca Ratka Mladića,  također javno daje podršku ovom ratnom zločincu uz konstataciju da ako je optužen ne znači i da je kriv!? Ona krvnika Mladića smatra za časnog i velikog vojskovođu i heroja srpskog naroda.

Osobno, Mileva Komlenović (s kojom Amra Babić po osnovu Sporazuma izglasanog u martu prošle godine sarađuje) i Darko Mladić, sin ratnog zločinca Ratka Mladića su otkrili spomenik, podignut u centru Kalinovika, za 359 srpskih boraca iz ovog mjesta i drugih krajeva RS-a.

Načelnica Kalinovika Mileva Komlenović je tom prilikom navela da su na spomenik upisana imena boraca Kalinovačke lake pješadijske brigade Vojske RS-a, koja je kasnije prerasla u Prvu gardijsku motorizovanu brigadu, zatim Kalinovčana poginulih na drugim ratištima, kao i boraca Nevesinjske, Fočanske i Gatačke brigade, te jednog borca iz Lopara.

Ona je ocijenila da ovaj spomenik predstavlja sabor srpske vojske, njenog ratnog komandanta i naroda.

Također, Mileva Komlenović s kojom Amra Babić sarađuje, svake godine organizuje i sjećanje na kosidbu koju je 1993. godine u Kalinoviku započeo ratni zločinac Ratko Mladić sa svojim krvnicima.

Mileva Komlenović, kako se može vidjeti na jednom od videa sa ove manifestacije je izjavila je da je „divan osjećaj biti među koscima i podsjetiti se na događaj od prije 25 godina, kada su srpski narod i vojska nalazili vrijeme da, uz borbu za slobodu, ne zapuštaju livade svojih predaka“.

“Biti svoj na svome, bila je i tada poruka generala Mladića rođenog u Kalinoviku“, rekla je Komlenović tada za Večernje novosti.

Šta ćemo sada i kuda dalje?

U ponedjeljak smo mogli čuti na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta od predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, i šefa načelnica opština s kojim je u ime Visokog Amra Babić potpisala saradnju, poruke o otcjepljenju RS od BiH koje trebaju zabrinuti sve u ovoj zemlji, te podsjećaju na “buđenje naroda” kao onomad kada je Slobodan Milošević poručivao “Niko ne sme da bije” ( kolokvijalni naziv za incident koji se dogodio u Kosovu Polju 24. aprila 1987.godine) nakon čega je uslijedio rat, agresija i genocid.

“RS može da formira svoje institucije jer ima sve elemente države. RS će ići svojim putem, formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod”, rekao je Dodik.

Shodno ovoj politici koju vodi Milorad Dodik i za koju se zalaže, te na osnovu ovih njegovih oštrih prijetnji o otcjepljenju RS od Bosne i Hercegovine, ostatak Visočana od onog broja 12.949, ima pravo da pita nositeljicu izvršne vlasti i njene podanike, šta ćemo sada sa “bratskim” opštinama s kojim Visoko surađuje, a koje vode načelnice čiji je šef Milorad Dodik? Možda da javno pozovete ovih 12.949 glasača (iako im se broj uveliko prepolovio) koji vam dadoše mandate da podrže “RSExit” !?

 

Redakcija / Visoko.co.ba

 

 

Komentari

komentara