Zdravlje i savjeti

Visoke temperature zraka smanjuju koncentraciju

Dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Amra Bašić-Živadinović pojasnila je u izjavi za Fenu da, zbog visokih temperatura zraka, dolazi do proširenja krvnih sudova te izlaganje fizičkom naporu može dovesti do pada krvnog tlaka i kolapsa.

“Brzo se oporavi od tog kolapsa, ali je bitno imati širu pamučnu ili lanenu garderobu, da bi zrak slobodno mogao cirkulirati. Važno je konstantno uzimati dovoljno vode i izbjegavati silne i obilne obroke”, naglasila je.

Bašić-Živadinović kaže da je u vrijeme vrućina važno imati i pokrivalo za glavu, da tjeme ne bi bilo izloženo direktnom djelovanju sunčevih zraka. Preporučuje i ograničeno kretanje, do deset sati ujutro i/ili uvečer kada je ipak malo svježije.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć bilježe i veći broj intervencija uslijed povrjeđivanja, uzrokovanog padom koncentracije i smanjenjem pažnje.

“Visoke temperature zraka i pad krvnog tlaka dovode i do smanjene koncentracije, tako da lako dođe do izvrtanja nogu, padova i sličnih povreda”, naglasila je.

Centralni objekt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS je na području općine Novo Sarajevo, a punktove imaju i na području općina Novi Grad i Centar.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh