Naslovnica Lokalne Teme Politika Visoko dobija...

Visoko dobija još jedan radio i televiziju ili se radi tek o amaterskom pokušaju pravne pretvorbe postojećeg JP RTV u JU RTV

1071

Nova, 13-ta po redu sjednica Općinskog vijeća Visoko zakazana za 24.11.2017.godine u tačci pod rednim brojem sedam donosi nam interesantan i s pravne strane nespretno napisan Prijedlog o Javnoj ustanovi “Centar za kulturu i edukaciju” Visoko ili po novom “Centar za kulturu i informisanje”.

Postojeća RTV Visoko sa onim u što se zadnjih godina pretvorila je antinovinarstvo i sramota za novinarsku profesiju. Novinarstvo je pretvoreno u čistu propagandu, a uredničke kancelarije nalaze se u Općini Visoko, program ovog budžetski plaćenog Javnog preduzeća u apsolutnom kapacitetu stavljen je u funkciju privatne promocije aktuelnih nosilaca izvršne vlasti u Visokom i to je naravno u svim normalnim sredinama nenormalna pojava. Ako neko želi da svakodnevno uživa u iluziji vlastite (ne)bitnosti, onda sebi fino od vlastitih para zarađenih u privatnom sektoru napraviš medij i povazdan se gledaš, diviš sam sebi i sam to platiš vlastitim novcem.

Međutim u vremenu antivrijednosti i nesorti koje su na otvorenoj sceni u Visokom, smislili su jedan malo drugačiji način da uživaju gledajući se po televiziji i slušajući o sebi na radiju, a sve od novca svih nas poreznih obveznika. Tako u tačci 7. narednog Vijeća imamo Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizovanju JU Centar za kulturu i edukaciju Visoko. I ništa tu ne bi bilo sporno od promjene adrese sjedišta do raznoraznih pridodatih djelatnosti kojima se uglavnom ova Javna ustanova ne bavi u stvarnosti da se ne mijenja Član 6 u kojem sada imamo nove momente:

60.10 – Emitiranje radijskog programa

60.20 – Emitiranje televizijskog programa

61.20 – Djelatnosti bežične telekomunikacije

Ovo može značiti tri stvari.

Prva: Da postojeća RTV Visoko iz Doma kulture i ulice Hazima Dedića seli u ničim opravdano izgrađenu zgradetinu kao sadaku od Turaka u Prijekom koja služi kao sjedište aktuelnih vlastodržaca i gdje se pred izbore organizuju iftari kako bi bezlična politička svjetina došla da jede, a zauzvrat dala svoj glas na izborima.

Druga: Da se ovim stvaraju preduslovi za neki novi radio i televiziju u Visokom i internet provajdera.

Treća: I vjerovatno najbliža istini jeste ta da se na ovaj način postojeća JP RTV Visoko pokušava staviti pod krov JU “Centar za kulturu i edukaciju” čime bi se pokušali otpisati postojeći dugovi i dubioza iste, te kroz oblik Javne ustanove još više učvrstiti uticaj na uređivačku politiku i faktički ono što plaćamo svi pretvoriti u ličnu korist jedne interesne skupine. Pored ovakve bezlične opozicije kakva jeste u Visokom to im i ne bi bio problem, međutim ovaj smiješni pokušaj, ako je on istina, u potpunoj je suprotnosti sa pravom i Regulatornom agencijom za komunikacije. Naime, ukoliko neko želi da pretvori Javno preduzeće u Javnu ustanovu prethodno je potrebno izvršiti likvidaciju istog. Pa sve to onda ide na provjeru (ne)plaćenih poreza i obaveza. Zatim je potrebno otpustiti sve radnike te ih ponovo primiti u novoformiranu Javnu ustanovu. A najbitnije je to što u taj novi oblik organizacije sa sobom bi ponijeli i sve obaveze počev od dugovanja do tužbe Faruka Avdovića svog uposlenika. Uz sve to dovodi se u pitanje i validnost postojećih frekvencija koje treba iznova da odobri RAK koji odlučuje da li ispunjavate uslove da se bavite tim poslom. Ili možda misle obavljati djelatnost putem video zidova i zvučnika kao u Sjevernoj Koreji, a u tom slučaju im dozvola RAK-a i ne treba.

I ako je ovo opcija i razlog stavljanja ove tačke na Dnevni red naredne sjednice OV Visoko onda je to potpuno amaterski i čak razočaravajuće infantilno. Ili najprostije rečeno ovo je pokušaj kopiranja slične situacije koja se desila u Istočnom Sarajevu (RS) što je i razumljivo u sredini gdje veći ugled i pažnju lokalne RTV Visoko i “nezavisne” vlasti uživa vladika Grigorije nego “nepodobni” reis Kavazović.

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.