Visoko među najzagađenijim gradovima u ZDK: Najveća odgovornost na organima vlasti

868
Foto: Almin Tabak / Ilustracija
Foto: Almin Tabak / Ilustracija

Kakanj, Visoko, Maglaj i Zenica su najzagađeniji gradovi u ZDK-u. Uzroci zagađenja su industrijska postrojenja, ali i činjenica da se nalaze u kotlini uz Bosnu. Iako postoji kvalitetna zakonska regulativa i niz strateških planova, nažalost, politika smanjenja zagađenosti se ne provodi, jer ne postoji uspostavljen sistem upravljanja kvalitetom zraka.

MARKETING

“Nigdje ni u jednoj općinskoj službi, ni u jednom ministarstvu koji, izdaju urbanističke saglasnosti, i lokacijske dozvole, nećete vidjeti ni najmanju mjeru ili zabranu izgradnje ili odbijanje izgradnje nekog postrojenja koje emituje nove zagađujuće materije, a ja sam rekao da je kapacitet već potrošen. Ja tvrdim da je najveća odgovornost na organima vlasti”, kaže prof. dr. Šefket Goletić, voditelj projketa izrade Akcionog plana za poboljšanje i zaštitu kvalieta zraka u ZDK-u.

U Visokom je tek u augustu instalirana mjerna stanica. Poduzeli su i neke od mjera s ciljem smanjenja zagađenja. Primjer je Dom zdravlja, gdje je prije prelaska na gas korišteno 3 tone uglja dnevno.

“Mi imamo gasnu mrežu razvijenu na području grada. Proširili smo je na vangradsko područje. Subvencionirali smo sa preko 250.000 KM 530 prilklkjučaka na plinsku mrežu”, navodi Emir Fejzović, pomoćnik gradonačenice za lokalni i ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke.

Senad Bajrić, iz JP Grijanje Kakanj, ističe kako se broj korisnika daljinskog grijanja iz godine u godinu broj povećava: “Imamo planove za proširenje mreže daljinskog grijanja. Trenutno smo u fazi rekonstrukcije postojećeg vrelovoda kako bi on bio spreman za buduća proširenja”.

Među uzrocima zagađenja su i velika industrijska postrojenja. Potrebna su dodatna ulaganja da bi se nivo zagađenja sveo na minimom.

“Tvornica cementa Kakanj je do danas uložoila preko 40 miliona maraka samo u zaštitu okoline. Smanjili smo emisije u zrak za preko 99%, smanjili smo otpadne vode za preko 95%”, tvrdi Almir Bajtarević, menadžer za kvalitet i zaštitu okoliša u Tvornici cementa Kakanj.

Akcioni plan za poboljšanje i zaštitu kvaliteta zraka, prema ocjeni stručnjaka, predstavlja najbolji plan mjera zaštite životne okoline i zdavlja ljudi, jer su obuhvaćeni svi sektori, službe i nivoi vlasti s ciljem smanjenja emisija.

Visoko.co.ba / federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.