Visoko najzagađeniji grad u BiH: Na snazi crveni alarm, zrak VRLO NEZDRAV

659
Foto: Tarik Hodžić / Ilustracija
Foto: Tarik Hodžić / Ilustracija

Visoko je danas najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini.

MARKETING

Prema podacima Udruženja “Eko akcija”, u 14 sati indeks kvalitete zraka u Visokom iznosi 223 i kao takav je VRLO NEZDRAV za stanovništvo.

Također, mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Visokog zabilježeno je enormno prekoračenje graničnih vrijednosti koncentracija čestičnih tvari u zraku, pa tako izmjerena vrijednost za PM10 iznosi čak 206.

Ovakav indeks zraka u Visokom znači da je zrak vrlo nezdrav, te da je kod osoba s respiratornim oboljenjima, poput astme, moguće značajno pojačanje simptoma i intenziteta bolesti.

Također, povećana je i vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

U preporukama, pri ovakvom indeksu kvalitete zraka, navodi se kako oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. Također i svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.