Visoko nije bastion SDA, glavna borba će se voditi između Amre Babić i Refika Kurgaša i samo visočki inat može promijeniti sadašnje stanje

2389
Adnan Jasho Jašarspahić

Da je kojim slučajem umjesto mjeseca jula danas 28. septembar i da su izbori narednog trećeg u mjesecu prema svim pokazateljima i statistikama te stanju na terenu glavna dva konkurenta u borbi za mjesto načelnika bili bi Amra Babić i Refik Kurgaš. Ova dva kandidata do sada su najviše radila sa budućim glasačima, angažovanjem u medijima, društvenim radom i neposrednim kontaktom sa ljudima. Rezultat njihovog angažmana vidljiv je u svim izlaznim anketama, a anketa na Visoko.co.ba kaže da Kurgaš ima ubjedljivu prednost od 48% ukupno anketiranih na uzorku od 12.000 onih koji su glasali, dok je Babić na 27%, a Zukić i Dlakić na tek 12 odnosno 7% glasova.

MARKETING

amra babic, refik kurgasIstina Ermin Dlakić još uvijek ničim nije ni pokazao da se nalazi u kampanji, bar ne javno, dok Zukić tu i tamo pokušava sponzoriranim člancima koje plaća Facebooku obavijestiti javnost o svojim aktivnostima što mu do sada ne daje željeni rezultat i ako nešto radikalno ne promijeni ne može se nadati pobjedi i završit će na cca.3.500 glasova svojih uposlenika, onih kojima je neposredno nešto pomogao, obećao, i onih koji još uvijek nisu predali rahmet prvom predsjedniku RBiH i koji zbog nepoznavanja razlike između Općih i Lokalnih izbora glasaju za SDA misleći da će u protivnom opet nas napasti “ustaše iz Kiseljaka” i “četnici iz Čakrčića” iako ni ustaše ni četnici nisu pokrali Visoko i sve društveno u proteklih 25 godina i doveli Visoko na prosjački štap, nego su to uradili domaći izdajnici sakriveni iza zastava u logotipa lokalnih stranaka, vjere, nacije i Boga.

Uvriježeno mišljenje o tome kako je Visoko bastion SDA kako se voli neutemljeno pričati izvan granica Visokog vrlo je lako demantovati jasnim pokazateljima sa Općih izbora iz 2002, 2006, 2010 i 2014.godine kada visočki glasači jasno pokazuju kojoj stranci vjeruju glasajući za lidere istih koji se kandiduju za članove predsjedništva. Idemo redom, na tim izborima u Visokom ubjedljivo pobijedjuju Haris Silajdžić (SBiH),  Željko Komšić, tada kadar SDP-a i Fahrudin Radončić.

tabela opci izbori visokoOvdje dolazimo do još jedne ključne stvari pred naredne izbore gdje u većini biračkog SDA tijela vlada uvriježeno mišljenje o tome kako Refik Kurgaš nije loš kandidat i sposoban je privrednik, ali ne može pobijediti jer je porijeklom iz Sandžaka!? Ali ako je to tačno, kako je onda moguće da je Fahrudin Radončić baš u Visokom pobijedio Bakira Izetbegovića u dva navrata!? Dakle statistika i činjenice kažu da Visoko nema otklon prema takvim ljudima a to je dokazano i prije dvije godine na Općim izborima kada su upravo Refik Kurgaš i Mirza Ganić iz Izborne jedinice 6 dobili najveći broj glasova, s tim da Kurgaš nije ostvario mandat samo iz razloga jer stranka čiji je bio kandidat je dobila tri puta manje glasova od njega lično, a u Federalni Parlament su ušli kandidati koji su imali tri puta manje glasova od njega.

Da raspoloženje u Visokom nije na strani SDA govori i prethodno anketa sa pitanjem “za koju bi ste stranku glasali?”. I tu je SDA bila tek na trećem mjestu. Mašinerija ove stranke su bili “bogati” privrednici koji su javno ili prikriveno podržavali SDA nadajući se zaštiti svojih stečenih pozicija, a druga moćna mašinerija je bio javni sektor i njegovi uposlenici te članovi familije koje je kontrolisala ta stranka i oni su štiteći svoje guzice i porodice kao najdisciplinovaniji birači išli u red za glasanje ne za SDA, nego za finansijsku sigurnot i radno mjesto na još četiri godine. Međutim …. Taj javni sektor danas kontroliše “odbjegla” ili bolje rečeno “istjerana” načelnica, a najbolji primjer koliki je njen autoritet na javni sektor je RTV Visoko koja niti jednom sekundom svog programa nije zabilježila posjetu svih predsjednika OO SDA u ZDK i svih kandidata za načelnika u ZDK sa premijerom Galijaševićem. Ili još plastičniji primjer je onaj sa JKP “Visoko” a vezano za kredit EBRD gdje ih je slavodobitno opet sve pobijedila kao u pjesmi Tonija Cetinskog.

Ljepljene plakata po pojatama i banderama, dijeljenje birača na seljake i građane, dede u francuskim kapama i nane pod šamijama više nisu ključni faktori da bi se pobijedilo na izborima. Pametni telefoni, društvene mreže i neposredni kontakt gdje ljudi jasno vide rezultate nečijeg rada u odnosu na šuplju priču i lažna obećanja su dobitna kombinacija na ovim izborima. Ko to do sad nije shvatio ili treba da mijenja svoj izborni štab i okruženje ili treba da odustane od kandidature jer će manje boliti  u rano jutro 04.oktobra.

Ono u što se kao birač na izbornom mjestu u Naselju Luke i kao Visočanin nadam i u što vjerujem da jedino može da promijeni političku zbilju u Visokom jeste VISOČKI INAT. Ako sam bilo šta za ovih 41 godinu života u Visokom naučio onda je to činjenica da te ova čaršija prije ili kasnije postavi tačno tamo gdje ti je mjesto ma šta ti subjektivno mislio o sebi.

Komentari

komentara