Visokom trebaju nove vrijednosti bilo da se zovu Mirza, Lejla, Jasmin, Kemal, Dejan …

2264

Izgubili smo nepovratno još četiri godine za Visoko. Redizajniri, resetovani, ovi ili oni reformatori sa slugama iz “opozicionih” stranaka koje bi ko fol trebale biti opozicija su pokazali da nisu tih kapaciteta, mudrosti i dometa da naprave iskorak u odnosu na svoje prethodnike. Nasuprot tome, pokazali su svu nezrelost i političko neznanje samim tim jer su se raspali prije nego su bilo šta i napravili. Logika je jednostavna i jasna. Da su valjali ne bi se ni raspali kao bivša država i sistem koji je vladao u njoj, a iz kojeg su lokalci preuzeli samo ono najgore po pitanju nepotizma i pretvaranju društvenog u lično i privatno.

MARKETING

Nema više teme o kojoj nismo pisali tim povodom od 2012.godine i uzaludno je trošiti vrijeme i prostor pojašnjavajući i argumentirajući izrečeno. Mnogi neupućeni u pozadini zbivanja bili su oduševljeni idejom i događajima od turkofilije do “Reforme javnog sektora”. Njima slični putem režimskih medija upustili su se u klasično malograđansko stvaranje suda i volje javnosti. Kritika svih nepravilnosti pokušavala se prikazati kao sukob interesa i rad protiv Visokog. A može li se izjednačiti istina i laž? Ako mogu, nama nema mjesta u ovom društvu niti u ovoj borbi za bolje Visoko. Narodna poslovica lijepo kaže: „Star se konj ne uči jahanju“. U istom smislu još jedna mudrost: „ Na budalu ne troši vrijeme, jer mu ne možeš objasniti. Pametnom nemaš potrebe“. U konačnici, nisu nas demantovali ni istinom, a ni argumentima.

Visokom su potrebne nove vrijednosti. Visokom su potrebni novi pojedinci na političkoj sceni iz svih stranaka koji ne nose nikakve hipoteke ukaljane prošlosti, lokalnog “kurvanja” i kantonalne nemoralnosti iskazane kroz licemjerstvo isisavanja javnog proračuna. Lokalni izbori treba da na političku i društvenu scenu izbace nova lica, sa drugim i drugačijim vizijama Visokog i njegovog budućeg razvoja, sve potpuno suprotno ovima koji su nas ponizili, unazadili, uništili i pretvorili u selendru.

Da budemo još i najkonkretniji. Kada je u pitanju SDA, zašto ne gledati u Mirzu Ganića i Mirzu Omanovića koja moguća rješenja. Nezavisni finansijski, uspješni u firmama gdje rade IGM-u i BH Telecomu, dobili povjerenje naroda na izborima na kojima su bili kandidati.

Kada smo kod SDP-a tu je Dejan Šćepanović, aktuelni vijećnik koji je za ove tri godine pokazao najveći stupanj hrabrosti za govornicom općinskog vijeća i izvan Velike sale Općine Visoko. Često izložen i prijetnjama, pojedinac koji je i unutar svoje stranke imao stavove suprotne međustranačkom trgovanju sa potpunim osjećajem za socijalno ugrožene kategorije. Jedina “mana” koju su mu spočitavali kako nije fakultetski obrazovan u međuvremenu je prestala biti argument njegovih protivnika jer je u prošloj godini i diplomirao.

Iako je SBB u Visokom doživljavao razne prevrate u ove četiri godine, zašto ne cijeniti hrabrost Kemala Mušinbegovića iskazanu u skupštinskim klupama ZDK-a, njegovih preko 3.000 glasova sa prošlih lokalnih izbora u utrci za načelnika i mandat na Općim izborima za zastupnika u Skupštini ZDK čine ga ozbiljnim političkim faktom u Visokom. Njegov stranački kolega i aktuelni predsjednik OO SBB Visoko Jasmin Omanović je također politički subjekt koji je kao vijećnik pokazao svoju dosljednost i nezavisnost u interesu građana i onih koji su ga birali. I jedan i drugi nisu u politici iz materijalnih razloga jer su zaposleni i finansijski neovisni.

Mirza Bukić kao kadar ASDA je također u svom vijećničkom mandatu pokazao dosljednost i političku hrabrost. Često je imao stav suprotno koalicionim partnerima u OV Visoko kada je u pitanju deponija Očazi, odvoz smeća, vodosnabdijevanje. Nije se libio i postavljati neugodna pitanja direktorima javnih preduzeća koji su mahom na svojim funkcijama zahvaljujući stranačkoj poslušnosti. Također finansijski neovisan kao uposlenik firme Brovis.

Na narednim Lokalnim izborima prvi puta će se pojaviti i Demokratska fronta. Najprepoznatljiviji kadar ove stranke je Lejla Imamović, kao iznenađenje Općih izbora 2014.godine jedina je Visočanka u Domu naroda, i jedna od pet zastupnika DF-a u Skupštini ZDK. Veliku popularnost u javnosti stekla hrabrim istupima za govornicom u Skupštini ZDK kada je javno progovorila o revolveraškim obračunima u Visokom što je potaklo nadležno ministarstvo da se ozbiljno pozabavi policijskim kadrom u Visokom za koji su otkrili da ga fali 25% u odnosu na potrebni broj. Također nisu nezapaženo prošli i njeni istupi po pitanju ekologije i opasnog visočkog otpada koji proizvode i sumnjivo deponuju neke visočke firme. Prednost DF-a na narednim lokalnim izborima jeste sama činjenica da ne nose nikakvu hipoteku lokalnih političkih kurvaluka i kao takvi spreemni su Visokom ponuditi nešto novo i drugačije.

Predugo je Visoko u nepravednoj privrednoj, političkoj, društvenoj, kulturnoj, sportskoj i svakoj drugoj agoniji samo zbog samovolje i samodopadnosti pojedinaca sumnjivih mogućnosti i političkih kapaciteta. Teško da može gore, zato je potrebna promjena, potrebna su druga i nova lica, jer od ovoga gore ne može.

Komentari

komentara