Naslovnica BiH Privreda Vispak član G...

Vispak član Generalnog Odbora novoosnovanog Udruženja Halal industrije u BiH

Na osnivačkoj Skupštini udruženja u Sarajevu promovirani stavovi i ciljevi udruženja

745

Udruženje Halal industrije, pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, osnovano je u Sarajevu, gdje je održana osnivačka skupština, saopćeno je iz ovog udruženja. Udruženje okuplja više od 50 Halal certificiranih kompanija iz Bosne i Hercegovine.

– Artikulisati će i zastupati interese članica u odnosu na otvorena pitanja, koja se tiču uređenja halal tržišta u našoj zemlji, te otvaranja novih tržišta i realizaciju potencijalnih investicijskih projekata u BiH – ističu u Udruženju.

Navode da će u fokusu rada biti kreiranje pozitivnog privrednog ambijenta, edukacija, promocija i podizanje svijesti javnosti o važnosti halal kvalitete, kako za proizvođače, davaoce usluga, tako i za distributere i kupce. Udruženje će aktivno raditi na uspostavljanju međunarodne saradnje sa sličnim udruženjima i asocijacijama. Za predsjednika Udruženja je na osnivačkoj skupštini izabran Adis Hasaković, a za potpredsjednike Merima Dževdetbegović i Nedžad Biberović.

U Odbor Udruženja, kao glavni operativni organ, su imenovani predstavnici kompanija: Klas d.d.Sarajevo, Vispak d.d. Visoko, Akova Impex d.d. Sarajevo, Menprom d.o.o Tuzla, Meggle d.o.o. Bihać, Ledo d.o.o. Čitluk, Bosnet Group d.o.o. Sarajevo, Bimal d.d. Brčko, Brojler d.o.o. Sarajevo, GHB Invest/ SAHAF, BBI banka d.d. Sarajevo i Agencija za certificiranje Halal kvalitete BH.

– Osnivanjem ovog udruženja, Agencija za certificiranje Halal kvalitete je dobila jakog partnera za afirmaciju i razvoj halal industrije u cjelosti – rekao je Amir Sakić, direktor te agencije.

Potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić je istaknuo da je Komora prepoznala potrebu privrednika za osnivanjem ovog u regionu jedinstvenog udruženja te da je ono otvoreno za sve Halal certificirane kompanije.

Na osnivačkoj skupštini Udruženja podršku su izrazili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencije za promociju stranih investicija FIPA te Vanjskotrgovinske komore BiH.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.