VIVA ŠKOLA FILMA: “Đe je to?” – film mladih iz Bosanskog Petrovca

Marija i Edvin ukazali na jedinstvo i prijateljstvo: ‘’grad je previše mali da bi se ljudi dijelili’’…

264

Uz podršku Misije OSCE-a u BiH, VIVA karavan boravio je u Bosanskom Petrovcu, malom gradu na zapadu Bosne i Hercegovine. Domaćin Viva školi filma bila je ’JU Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac’’. Uz pomoć mentora, dvadeset polaznika su u tri dana besplatne radionice snimili kratki igrano-dokumentarni film “Đe je to?” U filmu je korištena i autorska muzika.

MARKETING

Film govori o djevojčici koja se iz jedne velike uređene evropske zemlje, u kojoj je rođena, preselila u rodni kraj svojih roditelja, Bosanski Petrovac. Na originalan način mladi su predstavili znamenitosti koje krase ovaj gradić, a datiraju još iz rimskog doba, nacionalne spomenike kao što su srednjevjekovni ostaci crkve (Panađur) i nekropole sa stećcima u selu Kolunić, spomen vlak na Oštrelju, stari srednjevjekovni grad Bjelaj te Muzej Jovana Bijelića.

Mlade filmadžije poslale su jasnu poruku da je Bosanski Petrovac gradić koji ima bogatu istoriju i kulturu, prirodna bogatsva i da zaslužuje pažnju kako domaćih tako i stranih posjetitelja.

Najvažnija poruka koju su mladi iz Bosanskog Petrovca poslali je ta, da njima ništa nije teško, da je grad previše mali da bi se međusobno dijelili, da su svi braća i sestre.

Film “Đe je to?” iz Bosanskog Petrovca će od 18.-22. septembra 2019. godine na VIVA filmskom festivalu u Sarajevu, biti u konkurenciji u kategoriji Omladinski film zajedno sa ostalim filmovima koji su nastali u sklopu  VIVA škole filma. Pet najboljih će biti nagrađni video opremom Canon koju obezbjeđuje kompanija AVTERA – partner projekta, kao i kompanija Meklaine.

“VIVA škola filma su besplatne, trodnevne filmske, teorijske i praktične radionice za mlade od 13 do 25 godina. Kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju autorski dokumentarni film na temu okoline u kojoj žive, problemima s kojima se susreću, događajima. Slobodni su da realizuju svoju maštu.

Već od 15. do 17. aprila Viva karavan je u Prijedoru. Domaćin radionice je Kino “Kozara”, uz podršku Misije OSCE-a u BiH. Spremite se! AKCIJA!

 

Visoko.co.ba/VIVA Film Festival

Komentari

komentara