VIVA škola filma: Mladi Visočani snimili film o kupovini diploma

484

Četrnaesta po redu Viva filmska radionica održana je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

MARKETING

Na radionicu, koja je održana od 31.05. do 02.06. 2019. godine, prijavilo se čak dvadeset i osam učenika koji dolaze iz Franjevačke klasične gimnazije, MSŠ “Hazim Šabanović” i OŠ “Kulin Ban”, tri škole pod VIVA krovom. Na radionici su učestvovali i mladi iz Vareša, Ljubuškog, a nekima je ovo bio i drugi put da se prijave i učestvuju.

Tokom trodnevne radionice polaznici su učili o osnovama filma, filmskim tehnikama, izradi scenarija, knjizi snimanja, kadrovima, kadriranjima, upoznali su se sa profesionalnom filmskom audio i video opremom kojom su i snimali vlastiti film. Bez montaže nema ni filma, pa su trećeg dana radionice upoznali procese montaže, dodavanje slike, tona, i efekata.

Film “Sve svoje, nosim sa sobom”, s kojim će mladi Visočani učestvovati na ovogodišnjem petom po redu Viva film festivalu u Sarajevu, od 18. do 21. septembra, u kategoriji Omladinski filim, govori o kobnim posljedicama u obrazovanju, farmaciji, arhitekturi i mnogim drugim oblastima, ako ih predstavljaju ljudi koji nisu kompetentni, a koji su kupili diplomu. Ovu aktuelnu temu zajedničkim i timskim radom, uz autorsku muziku koja prati radnju filma, uspješno su realizovali, ne prozivajući pri tome ni pojedinca ni instituciju.

Film je spreman za festival, zajedno sa drugim omladinskih filmovina nastalim na Viva filmskim radionicama, kao i za takmičenje za jednu od vrijednih nagrada koje obezbjeđuju partneri i sponzori AvteraBH, BHRT, Porshche BiH, VW, SlovakAid, Canon, Mekline, Podravka, Lipa voda, dji, i drugi.

Viva škola filma je besplatna, trodnevna filmska, teorijska i praktična radionica za mlade od 13 do 25 godina, na kojoj mladi kroz predavanja, vježbe, snimanja i montažu stvaraju dokumentarni film o sebi, svojoj okolini, zaštiti okoliša, događajima i problemima koji nastaju u toj interakciji. Teme za film biraju sami, a one proizlaze iz životnih situacija i problema koji ih okružuju, samoopažanja i mašte.

Slijedi mala stanka do 07. juna, kada Viva karavan dolazi u Han Pijesak da u tri dana odgovori na nove izazove, filmski podučiti novu grupu mladih koji će snimiti vlastiti film.

Veni, Vidi, Viva!

 

Visoko.co.ba/VIVA Film Festival

Komentari

komentara