Naslovnica Svijet Vlada Malezij...

Vlada Malezije planira da ukine smrtnu kaznu

16

Vlada Malezije navodno planira da ukine smrtnu kaznu za sva krivična djela i zaustavi izvršenje svih pogubljenja, što je rijedak potez protiv smrtne kazne u Aziji i koji su u četvrtak kao veliki napredak ocijenile organizacije koje se bore za zaštitu ljudskih prava, prenosi Anadolu Agency (AA).

Više od 1.200 ljudi u Maleziji čeka na pogubljenje. U zemlji je smrtna kazna propisana za širok spektar krivičnih djela, među kojima su ubistva, trgovina drogom, izdaja i terorizam.

Malezijski ministar pravde Liew Vui Keong u srijedu je objavio da je Vlada prihvatila ukidanje smrtne kazne i da očekuje dopune zakona o izvršenju smrtne kazne nakon što Parlament u ponedjeljak nastavi s radom, izvijestili su lokalni mediji.

Koalicija okupljena oko premijera Mahathira Mohamada ostvarila je zadivljujuću pobjedu na izborima 9. maja ove godine srušivši koaliciju koja je povezivana sa brojnim skandalima. Među Mohamadovim obećanjima, koja je dao tokom kampanje, su iskorjenjivanje korupcije i podsticanje ljudskih prava u Maleziji.

Mnoge azijske zemlje, kao što su Kina, Singapur, Indonezija, Tajland, Vijetnam, još uvijek imaju smrtnu kaznu.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.