Naslovnica BiH Vlada USK nij...

  Vlada USK nije plaćala rate za kredit MMF-a

  34

  Zasjedala je Vlada USK-a, a u javnost je iznijeta informacija da u proteklom periodu, tamošnje vlasti nisu plaćale obaveze po dva kredita-onaj za modernizaciju Univerziteta u Bihaću i kredit u okviru trećeg stand by aranžmana MMF-a.

  Dospjele obaveze po kreditu za modernizaciju bihaćkog Univerziteta odnose se na period od 30.juni 2016.do 31.decembra 2018.godine, tvrdi novi ministar finansija Unsko-sanskog kantona. Milion i 214 hiljada eura je dug po ovom kreditu, odnosno dospjelih šest rata nije nikako ni plaćeno.

  “Vezano za treći stand by aranžman po kreditu MMF-a bitno je naglastit da je po reprogramu obaveza izvršeno plaćanje prvih šest rata, dok je sedam rata ostalo neotplaćeno. Dakle dug po tom kreditu iznosi 6 miliona i 730 hiljada KM”, kaže Vedran Prša, ministar finansija USK.

  Stoga će sadašnje vlasti, zbog novih momenata odnosno minusa koji su se pojavili u budžetu USK, od Kantonalne skupštine tražiti odobrenje za reprogram kredita od MMF-a. I za kredit modernizacije Univerziteta se po odobrenju Federalnog ministarstva finansija išlo se u reprogram kredita. A gdje je novac, u sadašnjoj vlasti tvrde da ne znaju.

  Vlada je donijela zaključak gdje se traži od Ministarstva obrazovanja da u okviru svojih nadležnosti traži informaciju od Univerziteta u Bihaću gdje su utrošena navedena sredstva, kakvo je stanje opreme, jer to su velika sredstva, a mi ne znamo da li su sredstva utrošena namjenski kako je bilo predviđeno” smatra ministar Prša.

  Donesen je i zaključak da se iz Kantonalog budžeta isplati i oko 81 hiljada maraka prema BBI banci i to iz ugovora o izmirenju subvencija privrednicima.

  „Nadamo se da ćemo novim aranžamnom imati daleko veća sredstva u iznosu od 350 hiljada maraka čime ćemo moći aktivirati sredstva banaka u iznosu od 15 miliona novih sredstzava za privredu USK-a“, kaže Nijaz Kadirić, ministar privrede USK.

  Isplatom dugovanja, u Ministarstvu privrde se nadaju otvaranju prostora za aranžman subvencije kamata privrednicima sa bilo kojom bankom.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.