Naslovnica Lokalne Teme Politika Vlada ZDK bi ...

Vlada ZDK bi kao trebala da subvencionira cijenu gasa, a visočka vlast bi kao trebala uzimat dobit i raspoređivat je po vlastitom nahođenju

711

“Tražim od Vlade Zeničko – dobojskog kantona da po uzoru na Vladu Kantona Sarajevo subvencionira troškove povećanja cijene gasa od 29,29%, odnosno dio cijene JP „Visoko Ekoenergija“ d.o.o. Visoko za iznos povećanja, za domaćinstva i privredne subjekte grada Visoko.”

Ovo je vapaj nositeljice izvršne vlasti u Visokom u slabašnom pokušaju da se zaštiti hazna iz koje se do sad moglo grabit po vlastitom nahođenju i potrebama. Međutim ono to je (ne)svjesno ili u neznanju izostavila u svom podužem populističkom ekspozeu na zvaničnom sajtu Grada Visoko nositeljica izvršne vlasti je slijedeće.

Javna preduzeća su servisna preduzeća, a ne profitna. To znači da ne bi trebala nikako imati dobit. Trebaju pokriti troškove poslovanja, a ako se pojavi dobit to znači da nešto nije u redu sa cijenama i treba ih smanjiti. U Visokom je “zlatna koka” javnog sektora, nekada JP Visokogas, a danas JP Visoko Ekoenergija “prepisala” sarajevske cijene za gas i svjesno se “kriju” iza toga iako je struktura potrošnje u Visokom u velikoj mjeri različita u odnosu na sarajevsko stanje.

U Visokom domačinstva učestvuju sa 1/5 u ukupnoj potrošnji, a industrija sa 4/5. Razlika u prodajnoj cijeni za domačinstva je šest feninga, a za industriju je 23 feninga. Odnos potrošnje gasa u Sarajevu je puno nepovoljniji. Domaćinstava učestvuju više od industrije u ukupnoj potrošnji. Dobit koja se ostvari u Visokom je od industrije, a ne od domaćinstava. Sarajevski kanton je čitav pokriven gasom, a u našem kantonu jedino Visoko ima gas u širokoj potrošnji, pa je nerealno očekivati bilo kakvo sufinansiranje od Vlade ZDK. Odreći se dobiti takođe nije za očekivati, jer je to odricanje od moći i vlastitog interesa.

Stvari su ovdje proste i jasne. Predizborna kampanja je u toku, a dva posljednja istupa za vodosnabdijevanje i plin su samo pokušaj jeftinog PR-a da u glasačima probudi interesovanje i simpatije za predstojeće izbore. “Visokogas” smo gradili svi mi još od prije 1992.godine onim što se zvalo “Zajam za Visoko”, svi mi koji u Visokom koristimo gas platili smo svojim parama skupe bakarne cijevi i bojlere, nekakve “lule” i unaprijed avansno kao u javnoj kući plaćamo gas koji nije najbolje kvalitete. I sad odjednom oni koji imaju privilegiju i blizinu blagajni JP Visoko Ekoenergija i koji su nam nametnuli i one nekakve 2KM mjesečno da plaćamo samo zato što imamo sat putem kojeg nam očitavaju stanje i uzimaju pare, pa čak i za one baterije u njemu, e sad bi kao oni htjeli da ne gube pare na koje su navikli zbog globalnog poskupljenja gasa, nego bi im to kao trebala subvencionirati Vlada ZDK koja je uzgred potpuno suprotnog političkog opredjeljenja od ovih čiji su prsti duboko u medu zvanom JP Visoko Ekoenergija.

Za ozbiljnije političke borbe pred naredne izbore morat će ipak smisliti neke malo bolje folove za varanje naivnih birača kojima svakodnevno zaviruju u novčanike sa novim nametima. A ono što trebaju znati i jedni i drugi kao i birači jeste da je JP Visoko Ekoenergija javno preduzeće koje su osnovali svi građani Visokog, a ne trgovačka firma u kojoj se izvršna vlast i njeni podobnici uhljebljeni na jasle ovog preduzeća sada ponašaju.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.