Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Vlast je u pr...

Vlast je u pravu, pored kukavica u Islamskoj zajednici gradnju džamije u Lukama i ne treba dozvoliti

1141

Oni bi trebali da budu primjer kako treba. Oni su izabrani da bi rukovodili najvećim vjerskim tijelom u Visokom kao Izvršni odbor koji broji 13 članova sastavljen od uleme i viđenijih članova Islamske zajednice. Oni su dobili sve moguće papire i dozvole, mišljenja i presudu vezano za izgradnju džamije u Lukama. Međutim, oni su sve suprotno od onoga što bi trebalo da predstavljaju.

Najnoviji papir koji su dobili iz Općine Visoko kaže da izgradnja džamije ne može da počne jer nema pristupnog puta, a postojeći je “previše frekventan”, da upravo tako piše!? I oni šute na sve to. Oni se nečega boje, oni su u sprezi sa politikom i politiziraju vjeru u Visokom i kroz Islamsku zajednicu ostvaruju svoje lične interese i interese svojih firmi i pozicija unutar Islamske zajednice kao hodže. Hodže koje na džumama o ovom problemu šute, a obaveza im je da govore. Hodže kojima nije bila dovoljna afera “Mušinbegović” da izvuku bilo kakvu pouku, ulema koja nije dostojna da nas predstavlja. Jer su kukavice, jer se boje jer guraju probleme i istinu pod tepih i džamijske ponjave koje su već dosegle do plafona od silnih guranja problema pod njih. Oni dozvoljavaju da ih se javno blati preko općinskog glasila koje sebe preambiciozno naziva medijem, i na to sve kukavički i interesno šute.

Objektivno džamija u Lukama i nije potrebna. To je sad i očito jer se niko ne bori za to jer se boje odmazde vlasti. Ali ionako čemu još jedna džamija pored svih postojećih devet u gradu koje svakako nisu pune!? Ta džamija bi bila odmah uz srednju školu što i nije najsretnije rješenje iz više praktičnih razloga. Nije tu mjesto ni džamiji kao ni crkvi u još uvijek multietničkim Lukama u probošnjačkom Visokom i nominalno sekularnoj Bosni i Hercegovini.

Ili će sve biti u redu i kako treba, i prilazni put će biti rasterećen, i manje frekventan, ako se izabere podoban i po želji vlasti budući glavni imam? Do tada ulemo stidi se i, i dalje drži glavu što dublje u pijesku. Ponašajte se suprotno od svega onoga zbog čega ste odlučili postati hodže.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.