Voda će vam od petka opet poskupiti, vlast vas ubjeđuje da je to u vašem interesu

1428

Pred narednu sjednicu Općinskog vijeća Visoko koja je u petak i nakon koje će vam opet poskupiti voda, a sve u skladu sa uslovima kredita EBRD, oni koje ste izabrali u vlast 2016.godine na sve načine pokušavaju da vas ubjede kako je naredno poskupljenje, i ne posljednje, zapravo za vaše dobro.

Pisali smo o tome ranije, objavljivali dokumente koji svjedoče tome, i bili u pravu, jer ste na prvom računu za prošlu 2018. godinu dobili račun uvećan za 33%.

Sve je to je cijena “kredita generacije” sa EBRD u iznosu od 9.000.000KM, a koji su izglasali oni za koje ste glasali i kojima ste dali mandat da rukovode visočkim poslovima na određeno vrijeme.

Pred narednu sjednicu Općinskog vijeća gdje će vam ponovo poskupiti vodu, nizom loših pokušaja pozitvnog PR-a aktuelna vlast pokušava da vam objasni kako su sva ta poskupljenja u vašem interesu!?

Pogledajte kako direktor JKP “Visoko” Hasan Prelić objašnjava cijelu situaciju putem budžetskog propagandnog glasila jedne političke interesne skupine u Visokom.

Tako to izgleda iz perspektive onih koji vam poskupljuju vodu i to pokušavaju da pravdaju svim i svačim, dok su fakti i činjenice malo drugačiji.

Do sada je bilo ovako.

Ako trošite do 5 kubika vode po članu porodice skuplje plaćate 33% nego do sada.

Ako trošite od 5 do 7,5 kubika vode po članu porodice, 5 kubika se računa po 80 feninga, a 2,5 kubika se računa po 0,88KM.

Ako mjesečno potrošite 10 kubika vode po članu porodice, 5 kubika je 0,80KM, narednih 2,5 je 0,88KM, a dodatnih 2,5 kubika je 0,96KM.

Nadalje, ako potrošite do 15 kubika po članu porodice, 5 kubika je po 0,80KM, 2,5 je po 0,88KM, dodatnih 2,5 je 0,96KM i preostalih 5 potrošenih kubika je po 1,04KM ili još 30%.

A preko 15 kubika po članu porodice vaše poskupljenje je još 50% od onih početnih 0,80KM što bi značilo 1,20KM.

U prosjeku jedna četveročlana porodica u Visokom mjesečno potroši oko 20 kubika vode, a masa je onih koji troše i više.

Cijena vode na privredne subjekte također je povećana i sada iznosi 1,40KM po kubiku u odnosu na dosadašnjih 1,20KM.

Nosioci izvršne vlasti će reći da je cijena vode do sada u Visokom bila niska i da je kako vole reći bila “socijalna”. Međutim, pri tome zaboravljaju osnovni smisao formiranja javnih preduzeća. A to je upravo da bi usluga bila bolja i jeftinija u odnosu na eventualni nečiji monopol i slobodno tržišno formiranje cijena.

Stvarni razlog povećanja cijena vode su uslovi ugovora koji su nosioci izvršne vlasti potpisali sa EBRD, a na što niko nije obraćao pažnju pod opštom propagandom lokalnih uhljeba koji su sve pravdali kampanjom “Voda za 12.000 stanovnika”, što je zaista prioritet svih prioriteta, ali i prioritet koji treba da riješi neko dorastao takvom velikom poslu, a ne sitni pihtijari koji samo gledaju ličnu korist u svemu i politički promociju pa u tom sljepilu potpisuju ugovore sa firmama čije vlasnike i direktore hapse i istražuju policijske snage u BiH u akciji “Zadruga”. Upravo sa takvim osumnjičenim, a preko novčanika poreznih obveznika Visokog potpisan ugovor u vrijednosti od 3.500.000KM koji će s kamatom platiti i oni koji imaju vodu kao i oni koji je nemaju, a obećali su im, kao i oni koji je nikad neće dobiti.

Tako je počela 2018.godina sa poskupljenjima, a trend se evo nastavlja i u 2019.godini. Pri tome se trebamo prisjetiti i nekih činjenica:

Trebamo li svi pod jednakim uslovima u Visokom imati pitku vodu – Da!

Ima li na Vrutku vode dovoljno za sve, a posebno za novih potencijalnih 12.000 korisnika? – Nema!

Hoće li poskupiti voda u Visokom i u narednom periodu? – Hoće i do 300%

Da li je javnost vidjela taj famozni ugovor sa EBRD – Nije

Da li EBRD sa ovim kreditom ulazi u upravljačka prava JKP “Visoko” – Da.

Da li je neko iz Općine i JKP “Visoko” prisustvovao sjednici Federalnog parlamenta prilikom odlučivanja o visočkom kreditu ili su za to vrijeme bili na vašaru? – Ne, niko nije prisustvovao i bili su na vašaru, nakon čega su neinformisani i neupućeni digli nepotrebnu plaćenu medijsku prašinu sa ciljem lične promocije.

Nakon “visočkog aerodroma” i kredita koji smo vraćali možemo li kao Visočani vjerovati u moralnost onih koji nas predstavljaju i kojima povjeravamo 9.000.000KM? – Ne možemo i ne trebamo.

Jesu li bivši direktor JKP “Visoko” Almir Hadžialić i uposlenica Općine Milada Mataradžija dali otkaze zbog mogućih sumnji u provodivost cijelog projekta? – Vrlo vjerovatno.

Ako je Vlada ZDK participirala u kreditnom zaduženju od EBRD na projektu “Plave vode” za Zenicu, da li se moglo politički “istrgovati” da i Visoko napravi takav aranžman i koliko toliko skine dio kredita s leđa poreznih obveznika Visokog? – Da, ali očito lokalni politički diletantni nisu dorasli tome.

Da li ovako zamišljeni projekat može značiti redukcije vode u budućnosti? – Da.

Postoji li mogućnost netransparentnog trošenja kreditnih sredstava bez obzira na stroga pravila i tendere koje diktira EBRD? – Naravno da postoji.

Šta je rješenje? – Goduša! U Goduši ima pitke vode više nego na izvorištu Vrutak koje nije renovirano punih 28 godina, izuzev povremenih “krpljenja”.

Da li već postoji primjer gdje se s Vrutka osim Visokog pitkom vodom snabdijeva i neko drugi? – Da, Kralupi se snabdijevaju vodom sa Vrutka već 7 godina. Praksa je pokazala da se u ljetnom periodu enermno poveća potrošnja.

Ako Goduša leži na vodi da li je u sistemu JKP “Visoko” – Nije? Ali JKP “Visoko” održava taj sistem.

Da li neriješeno pitanje kanalizacije Oštršca, Buka, Kralupa i Goduše ugrožava izvorište Vrutak? – Naravno.

Da li se testni primjer zatvorenog vodosnabdijevanja u Smršnici pokazao isplativim? – Nije. Svakodnevno iz Visokog cisterne odlaze u Smršnicu i dopunjavaju sistem. Ekonomski taj projekat je za sad neisplativ.

Osim Bučkog kraja postoji li alternativa u Moštranskom kraju? – Teško, Moštre leži na vodi koja ima karakter bare i puna je pesticida.

Zašto još niko nije potencirao priču o eventualnom stavljanju u sistem tzv”Mulinog” vodovoda koji je nekad pripadao KTK Visoko, a koji danas koristi Prevent i koji su prije više od pesedet godina napravili ozbiljni stručnjaci iz Beograda? – Moguće da im još niko nije rekao za tu opciju.

A šta ukoliko propadne cijeli projekat i ako zaista nema vode za sve, a zavale nas sa 9.000.000KM ko će snositi odgovornost i šta gubi aktuelna politika? – Odgovornost će vjerovatno prebaciti na one koji su radili studiju izvodljivosti i ove nekakve plaćene konsultante, a aktuelna politika ne gubi ništa osim možda izbora 2020., dok će Visočani otplaćivati kredit u godinama koje su pred nama.

Komentari

komentara