Vodostaji rijeka i dalje u porastu, najozbiljnija situacija u Sanskom Mostu

107

Prema podacima sa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) i Agencije za vodno područje rijeke Save u utorak ujutru zabilježen je porast nivoa rijeka u cijeloj zemlji.

MARKETING

Najozbiljnija situacija je u Sanskom Mostu, gdje je izdato upozorenje Civilne zaštite za poplave. Nivo Sane u gradu u utorak ujutru je iznosio 443 centimetra, skoro 200 centimetara iznad dozvoljene granice. U mjestu Vrhpolje, gdje se u Sanu ulijeva najveća pritoka Sanica, zbilježen je vodostaj od 339 centimetara. Poplave su zabilježene i u Cazinu.

U Bihaću palo 137 litara kiše po metru kvadratnom

Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata  i Vedro Polje.

Prema podacima meteorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litre/m2, što ukupno od 12. maja iznosi 137 litara po m2.

Zbog izlijevanja vode iz kanala i potoka ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a jučer je vatrogasna jedinica imala 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta. Angažirane su i građevinske mašine i prijevozna sredstva.

Vodostaj rijeke Une i Klokota je i dalje u porastu, ali je u granicama koja još ne zahtijevanju početak obavještavanja.

U Kulen Vakufu visina Une u 9.00 sati iznosila je 138 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), u Martin Brodu 188 cm (početak obavještavanja 250 cm) i u centru grada 83 cm (početak obavještavanja 100 cm). Evidentiran je i porast rijeke Klokot, čiji je vodostaj u 7.00 sati iznosio 422 cm.

Obilne kišne padavine uzrokovale se zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Zbog navedenog, korisnicima iz JP Vodovod Bihać preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije njene upotrebe za piće, saopćeno je iz Gradske uprave Bihaća.

Normalizacija stanja u ZDK: Jedan od ulaza u Maglaj pod vodom

Obilne padavine koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu izazvale su brojne probleme u naseljima neposredno uz riječne tokove na području Zeničko-dobojskog kantona, ali se stanje na području kantona normalizuje.

Na području Maglaja, jedan od ulaza u grad je još uvijek pod vodom, a u toku noći vatrogasne ekipe su imale i nekoliko intervencija na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija stambenih objekata.

Prema riječima Slavena Perića, člana Federalne uprave Civilne zaštite, najteže stanje je bilo na području općine Doboj Jug.

“Na području Doboj Juga stanje je trenutno ok, u odnosu na sinoć i jutros. Rijeka Usora se povlači, kao i rijeka Bosna. Jutros u mjestu Matuzići imali smo nekoliko evakuacija. Također i u općini Usora. Čamcima je odrađeno  prebacivanje ugroženog stanovništva iz objekata na sigurno područje, zajedno sa službom CZ Općine Doboj Jug. Putna komunikacija u općini Usora nije kompletna prohodna. Pratimo situaciju i trenutno, kao i sinoć je ovdje bilo 20 pripadnika FUCZ. Ja sam jučer stupio u kontakt s direktorom KUCZ ZDK u slučaju da bude potrebe za hitnim intervencijama, ali sada te potrebe nema, a i rijeka Bosna stagnira”, rekao je Perić.

Prema posljednjem izvještaju Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK, općine Tešanj i Doboj Jug proglasile su stanje prirodne nesreće.

Na području općine Tešanj, u MZ Kalošević, sinoć je uslijed porasta vodostaja došlo do probijanja nasipa te je poplavljena veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20 objekata.

Također, u izvještaju se navodi da je vodostaj rijeke Usore na području općine Tešanj opadanju te da rijeka Bosna u protekla 24 sata nije prijetila izlijevanjem.

U Tuzli rijeka Jala se približila opasnoj granici od 90 centimetara. Naime, u utorak ujutru zabilježen je nivo od 83 centimetra, a iz Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona pomnom prate situaciju, kako bi mogli na vrijeme reagovati.

Vodostaj Une je jutros u Martin Brodu iznosio 81 centimetara, u Bihaću 78, a u Bosanskoj Krupi 258. Vodostaje rijeke Bosne u Reljevu 260 cm, u Bosanskom Šamcu 735, Maglaju 461, a Vrbasa u Bugojnu 140 cm i Kozluku 159.

Nivo Save, prema podacima sa mjernih stanica, je najviši u Orašju, gdje iznosi 761 centimetar, dok je u Grebnicama 625.

Brčko: Nivo vodostaja rijeke Save i pritoka u porastu

Nivo vodostaja rijeke Save na mjernoj jedinici u Šamcu od jučer u isto doba porastao je za 100 cm i trenutno iznosi 367 cm. Rijeka Sava, kao i pritoke na području Brčko distrikta BiH imaju tendenciju rasta, istaknuto je na kolegiju Vlade Brkog koji je održan jutros, a na kojem su razmatrane najnovije informacije o stanju na terenu uslijed obilnijih kiša.

Prema izvještaju Odjeljenja za javnu sigurnost, jučer popodne je zbog pojačanih padavina u podmajevičkom kraju došlo do naglog porasta pritoka rijeke Save. Stoga je u mjesnim zajednicama Štrepci, G. Zovik, Islamovac i Rašljani došlo do otežane putne komunikacije uslijed manjih izlijevanja i nanosa na putevima. Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu vrši sanaciju nastalih oštećenja.

Povišen je i vodostaj rijeke Tinje koja se jutros izlila u Mjesnoj zajednici Prijedor na mostu, kao i u Poljacima i Donjoj Skakavi. Povišen je vodostaj i rijeke Brke.

Kako je navedeno, na području Brčko distrikta BiH nema prekida putne komunikacije, kao ni poplavljenih kuća.

Na kolegiju Vlade istaknuto je da se redovne mjere odbrane od poplava proglašavaju na 650 cm nivoa vodostaja rijeke Save te da za sada nema potrebe za tim.

Navedeno je da je Štab Civilne zaštite, kao i nevladin sektor, u stanju pripravnosti te da stoje na raspolaganju građanima za eventualne intervencije, kao i da se posebno obrati pažnja na potrebe starih, bolesnih i iznemoglih lica. Građanima su dostupni besplatni brojevi telefona 121 i 123.

Najnovije informacije s terena, Vlada Brčko distrikta BiH će razmatrati sutra na sjednici Vlade, stoji u saopćenju.

Iz FHMZBiH-a kažu da će danas u BiH preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne sa kišom, a poslijepodne ili u večernjim satima padavine će slabiti i uglavnom prestati. U Hercegovini poslijepodne sa lokalnim pljuskovima, a na planinama sa slabim snijegom. Očekivane padavine u toku 24 sata su: u većem dijelu Bosne između 10 i 25, lokalno do 30, a u ostatku zemlje od 2 do 10 l/m2. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperatura od 5 do 11, a na jugu od 16 do 21 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Tokom dana padavine će slabiti i postepeno prestati. Dnevna temperatura oko 9 stepeni Celzijuza, navode iz FHMZBiH-a.

Đaković: Izlila se Sana u Prijedoru, situacija teška i neizvjesna

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković upozorio je da je stanje u toj lokalnoj zajednici teško i neizvjesno, jer se izlila rijeka Sana.

Vodostaj te rijeke dostigao je nivo od 460 centimetara, što je za 40 centimetara više u odnosu na kritični nivo vodostaja ove rijeke kada se proglašava prvi stepen pripravnosti mjera zaštite od poplava.

Đaković je istakao da zasjeda Štab za vanredne situacije na kojem će biti proglašeno vanredno stanje, a bit će preduzete mjere pomoći poplavljenom stanovništvu.

U tom gradu je prije dva dana zabilježeno izlivanje bujičnih voda, zbog čega je zaplavljeno oko 200 objekata.

Podsjećanja radi, u nedjelju u 18.15 sati Sana je bila na 128 centimetara, odnosno za 30 sati porasla je za više od tri metra.

Poplavljene desetine kuća u Tesliću, Usora se povlači

U naseljima Gajevi i Stjenjak u Tesliću poplavljeno je na desetine kuća, ali se voda povukla – potvrdio je načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

Kazao je da je stanje, ipak, danas mnogo bolje u odnosu na sinoć, jer su se tokom noći rijeka Usora i druge rječice povukle u svoja korita.

Zasad se ne može govoriti o štetama, jer je veliki broj poplavljenih privatnih posjeda i objekata.

-Velike su štete na putevima, a očekuju se i klizišta – rekao je Miličević.

U toj općini je ranije, zbog izlivanja svih rijeka, usljed intenzivnih padavina, proglašena vanredna situacija te obustavljena nastava u školama.

Iako su rijeke izašle iz korita stanje nije dramatično

Na području Srednjobosanskog kantona stanje nije dramatično, kažu iz Kantonalne Uprave Civilne Zaštite.

Istina, kiša koja neprestano pada uzrokovala je izlijevanje rijeka Grlonica, Lašva i Krušćica.

U općini Novi Travnik poplavljeno je destak porodičnih kuća u MZ Stojkovići, isto toliko u Vitezu, a u naselju Gladnk u općini Travnik za sada nema poplavljenih kuća.

Stanovnici općine Bugojno upozoreni su da vodu za piće prokuhavaju.

Stagnacija vodostaja rijeke Bosne na području ZDK

Na području ZDK bilježi se stagnacija vodostaja rijeke Bosne i nizvodno od Visokog do Maglaja Bosna se nije izlijevala.

Problem su u protekla 24 sata izazvale bujčine poplave rijeka Liješnica i Usora, na području općina Žepče, Maglaj, Doboj Jug i Tešanj. U Tešnju i Doboj Jugu proglašeno je stanje prirodne nesreće.

U tešanjskoj mjesnoj zajednici Kalošević poplavljeno je 20-ak objekata a evakuirano pet osoba, plavljene objekata  zabilježeno je i u Doboj Jugu, a u  jutarnjim satima rijeka Usora se povukla u korito.

U odnosu na jučerašnji dan, saopćavaju iz Uprave civilne zaštite, na području općine Maglaj stanje je mirnije, rijeka Liješnica koja je ugrozila više naselja na području Novog Šehera vratila se u korito, ostavljajući velike materijalne štete.

U općini Žepče, zbog izlijevanja lokalnih potoka i rijeke Liješnice, također  su zabilježene štete na privrednim i stambenim objektima te putnoj infrastrukturiu naseljima  Ljubatovići, Brankovići, Bistrica.

U odnosu na jučerašnji dan i  na području općine Zavidovići stanje se normalizuje a vodostaj svih rijeka je u blagom opadanju, saopćavaju iz Uprave civilne zaštite ZDK.

Magistralni put M17 dolinom rijeke Bosne od Zenice prema Doboju je prohodan ali se saobraća otežano.

Civilna zaštita Sarajevo: Sve su rijeke u koritima

Iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Sarajevo u utorak ujutru kazali su da za sada nema opasnosti od izlijevanja rijeka na području kantona.

“Prema izvještaju iz opštinskih službi civilne zaštite na području Kantona Sarajevo, s presjekom jutros u sedam sati, svi vodotoci na području KS su u svojim koritima. Dakle, nije došlo do izlijevanja rijeka i potoka. Pratimo vodostaje, ekipe opštinskih službi civilne zaštite su na terenu i prate situaciju. Ukoliko bude bilo potrebe preduzeće mjere iz zakonskih okvira djelovanja”, kazali su iz Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Sarajevo.

Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, vodostaj rijeke Bosne u utorak oko osam sati bio je 47,5 centimetara na Vrelu Bosne, 117 cm u Osjeku, 124 cm u Otesu i 271 cm u Butilama. Nivo rijeke Zujevine u Blažuju je bio je 124 cm, Dobrinje u Doglodima 79 cm, Miljacke kod Vodoprivrede 73 cm i Željeznice na Ilidži 96 cm.

U Sarajevu se za danas predviđa pretežno oblačno vrijeme s kišom.

Tokom dana padavine će slabiti i postepeno prestati. Dnevna temperatura iznosit će oko devet stepeni Celzijuza, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara