Vremenske prilike utječu na intenzitet boli kod osoba s artritisom

397
Naučnici s Univerziteta u Manchesteru otkrili su da oboljeli 20 posto češće osjećaju bol i nelagodu tokom dana koji su vlažni i vjetroviti s niskim atmosferskim pritiskom nego danima s uobičajenim vremenskim prilikama.

Studija koju je finansirala humanitarna organizacija Versus Arthritis je proučavala podatke 2.658 ljudi koji su svakodnevno pružali podatke na uvid o svom stanju tokom šest mjeseci.

MARKETING

Grupa ispitanika je imala niz različitih zdravstvenih problema, pretežno povezanih s artritisom, ali oni su uključivali i fibromijalgiju, migrenu i neuropatsku bol.

Prema istraživanju, danima u kojima je bila povećana vlažnost zraka najčešće se javljala bol, dok je “suhim” danima stanje bilo najbolje. Nešto niži pritisak i jači vjetar također su bili povezani s bolnijim danima, mada u manjoj mjeri u odnosu na vlagu.

“Smatra se da vrijeme utječe na simptome kod pacijenata s artritisom. Ipak, i pored mnogih istraživanja koja su u fokus stavila postojanje i prirodu ovog odnosa, ne postoji naučni konsenzus. S obzirom na to da možemo prognozirati vremenske prilike, možda je moguće razviti i tzv. prognozu pojave bola. Ovo bi omogućilo ljudima koji pate od hroničnih oboljenja da planiraju svoje aktivnosti, dovršavajući teže zadatke u danima za koje se predviđa da će biti manje bolni”, rekao je profesor Will Dixon s Univerziteta u Manchesteru, koji je vodio istraživanje.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara