Naslovnica Preporuka Teme ‘Vrijem...

‘Vrijeme će doći za sve nas, ali ideje opstaju’

115

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro (89) pojavio se na zatvaranju kongresa Komunističke partije Kube.  Na Kongresu je njegov brat Raul ponovo izabran na novi petogodišnji mandat na čelu stranke, javili su kubanski mediji.

Otac kubanske revolucije pojavio se pored svog brata Raula koji ga je naslijedio na mjestu šefa države 2008. godine. Fidel Castro je dočekan aklamacijom gotovo 1.000 delegata prisutnih na kongresu na koji nisu bili pozvani strani mediji, javila je državna agencija ACN.

Castro je u kratkom govoru na završetku skupa rekao da će skoro umrijeti i pozvao članove partije da pomognu da njegove ideje opstanu. “Uskoro ću napuniti 90 godina”, rekao je Castro, u svom najdužem javnom pojavljivanju u više godina. “Uskoro ću završiti kao i svi drugi. Vrijeme će doći za sve nas, ali ideje kubanskih komunista će ostati kao dokaz da na ovoj planeti, ako se radi sa žarom i dostojanstvom, mogu da se proizvedu materijalna i kulturna dobra koja su potrebna ljudima, i potrebno je da se bez prekida borimo da to ostvarimo”.

“Svojim prijateljima u Latinskoj Americi i u svijetu treba da kažemo da će kubanski narod pobijediti”, rekao je Fidel Castro, obučen u trenerku.

U konferencijskoj palati u Havani delegati su se digli na noge i uzvikivali “Fidel, Fidel”, čim se pojavio na podijumu, prenosi ACN.

Castro se prethodno pojavio u javnosti 7. aprila, prvi put nakon dugog odsustvovanja od devet mjeseci, kada je u jednoj školi u Havani govorio o pozitivnim stranama kubanskog školskog sistema, a prije toga u julu 2015. On međutim redovno u svom domu prima lidere prijateljskih zemalja i državni mediji objavljuju fotografije tih susreta.

Kubanski lider Raul Castro (84) ostaće i narednih pet godina na čelu Komunističke partije Kube, kao prvi sekretar, odlučeno je na kongresu. Također će i drugi čovjek partije José Ramón Machado Ventura koji predstavlja tvrdu komunističku struju, ostati u još jednom petogodišnjem mandatu drugi sekretar.

Agencija AP navodi da je to poruka da ostarjeli revolucionarni lideri zemlje zadržavaju kontrolu i nakon otopljavanja odnosa sa SAD i uprkos nezadovoljstvu ekonomskim stanjem u zemlji.

Kongres Komunističke partije Kube, na kome se definiše politika za narednih pet godina i imenuju novi članovi Centralnog komiteta i Politbiroa, završen je danas.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.