ZanimljivostiReceptiVrijeme je za zimnicu, donosimo vam recept za najukusniji domaći ajvar

Vrijeme je za zimnicu, donosimo vam recept za najukusniji domaći ajvar

Ajvar se obično pravi početkom jeseni kada je sezona crvenih paprika roga. To su duge, crvene, mesnate paprike koje se lako gule. Posebno se priprema i ukoliko se ispravno skladišti može trajati cijelu godinu.

Za pripremu ovog jela potrebno vam je:

10 kg crvene paprike roge
3 kg patlidžana
2-4 ljute paprike (po ukusu)
1-2 glavice bijelog luka
kašika octa
litar suncokretovog ulja
so po ukusu

Način pripreme:

Paprike i patlidžan dobro operite i ispecite ih. Nakon toga ogulite paprike i patlidžan i ostavite da se ocijede tokom noći.

Sameljite paprike i patližan. U veliku šerpu stavite ulje i dodajte paprike. Stalno miješajte kako vam ajvar ne bi zagorio. Dodajte ljute paprike i bijeli luk. Posolite i miješajte. Povremeno probajte ajvar i vidite je li po vašem ukusu. Na kraju dodajte jednu kašiku octa.

Nakon sat i po ajvar bi trebao biti gotov. Ugrijte tegle i napunite ih ajvarom, zatvorite i okrenite ih naopako. Pokrijte dekom i ostavite preko noći. Od ove količine možete dobiti pet kilograma ajvara.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE