VSTV BiH o listi kandidata za Ustavni sud FBiH

112

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine nije usvojilo listu kandidata za sudije Ustavnog suda FBiH iako je to bilo planirano. Od posla se nije sasvim odustalo, te će o tome biti riječi na narednoj sjednici u oktobru.

MARKETING

Razlog što članovi VSTV-a BiH nisu utvrdili konačnu listu kandidata je to što je iz službenog Brisela saopćeno da se jedan od kandidata – Monika Mijić nalazi u sukobu interesa jer je članica Vijeća. Mijić, inače, nije prisustvovala sjednici. Za predstavnike EU-a u našoj zemlji sporni su principi, a ne određeni kandidat.

Pojedini članovi VSTV-a BiH su napomenuli da je Vijeće bilo podijeljeno kada je ranije utvrđeno da sudjelovanje Mijić u konkursnoj proceduri nije sukob interesa. Presudio je glas Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a. Također, evropski zvaničnici su u fokusu i zbog ekspertne analize koja je kod pojedinih članova VSTV-a izazvala zbunjenost.

“Usvojena je informacija. Ja sam imala zamjerke jer se navodi u izvještaju da će stručnjaci Peer Viewa raditi u istragama i određene predmete nositi kući što je protivno našim propisima. Navedeno da će oni pratiti sudske postupke što je logično i dozvoljeno”, objašnjava Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH.

I druge teme su u fokusu javnosti. Analiza OSCE-a o procesuiranju ratnih zločina, gdje je kritikovan rad državnog tužilaštva. konačno je pred članovima VSTV-a BiH. Dva su zaključka i prebacivanje odgovornosti. Iz VSTV-a BiH poručuju da ne žele biti medijatori između OSCE-a i Tužilaštva BiH te da svoj dio posla će uraditi tek kada bude usvojena revidirana državna strategija o proceusiranja ratnih zločina.

Upravo je trenutna glavna državna tužiteljica prije ove pozicije bila rukovoditeljica Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

“Moje mišljenje je da je trebalo manje složene predmete vratiti na entitetsko suđenje i mislim da bi svi bili završeni. Čekajući tu revidiranu državnu strategiju za rad na ratnim zločinima, mnogi neće dočekati da se njihovi predmeti završe. Mislim da neko opstruira donošenju te strategije. Ovi koji odlučuju u Vijeću ministara BiH neće da donesu takvu odluku”, navodi Jukić.

Inače, na narednoj sjednici bit će još tačaka koje su prolongirane na današnjoj. Dvoje zamjenika glavne državne tužiteljice Gordane Tadić će biti izabrano na narednoj sjednici Vijeća, sredinom oktobra. Naime, jedan od prijavljenih kandidata – tužilac Tužilaštva BiH Seid Marušić nije pristupio intervjuu. Kako je objasnila Jukić, razlog je opravdan.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara