Naslovnica BiH Politika Vučić: Ne vrš...

Vučić: Ne vršim pritiske na Milorada Dodika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Laktašima da on nikada ne vrši pritiske ni na jednog političara, jer je, kaže, nerijetko i sam bio izložen različitim pritiscima.

79

Vučić je to rekao na pitanje novinara da li utiče na predsjednika Republike Srpske (RS) i da li dijeli njegovo mišljenje da će Srbija i RS, „jednog dana biti jedno“.

Nada se, kaže, da će Srbija mirno ići svojim putem, za buduće generacije.

Ono što danas predstavlja najteži posao za predsjednika i Vladu Srbije, naveo je, predstavlja očuvanje slobode, nezavisnosti i suvereniteta, kao i nezavisnosti u odlučivanju.

– To postaje sve izraženiji problem s kojim se suočavate svakog dana, gledate mu u lice, primate udarce sa svih različitih strana i gledate kako da taj brod očuvate da ne ide ni levo ni desno, već onim pravim srpskim putem kojim ste mu zacrtali – dodao je Vučić.

Nije želio da decidno potvrdio da ruski lovci “MiG 29” sutra dolaze u Batajnicu, a avioni bi trebalo da budu prikazani javnosti 20. oktobra na paradi povodom Dana oslobođenja Beograda.

Na pitanje šta očekuje od posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, 10. oktobra Beogradu, istakao da je riječ o veoma značajnoj posjeti i očekuje da se odnosi dviju zemalja razvijaju u dobrom smjeru.

– Za nas je od velikog značaja to što ćemo sada moći 5.000 tona goveđeg mesa da izvozimo bez carine – naveo je predsjednik Srbije ističući da je važno da postoji i politička stabilnost u odnosima s Turskom.

Također je istakao da su odnosi RS-a i Srbije veoma dobri, jer se zasnivaju na konkretnim projektima te da Srbija danas može sve više da pomogne RS-u, koju, kako je rekao, Srbija voli, a poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Vučić je danas u Laktašima prisustvovao otvaranju 10 kilometara dionice autoputa „9. januar“, od Mahovljana do Drugovića.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.