WC u Hitnoj pomoći je ogledalo svih vlasti u zadnjih 25 godina u Visokom

1173
WC u u Hitnoj pomoći u Visokom
WC u u Hitnoj pomoći u Visokom

Oni koji se svakodnevno susreću sa našim najtežim situacijama koje prolazimo u životima su svakako zaposleni u Hitnoj pomoći u Visokom. Već ranije smo pisali o tome kako su to i najveći heroji koji rade u teškim uslovima i daju maksimum sa minimalnim sredstvima za normalan rad u borbi za naše zdravlje. Često i osobito pred izbore od predstavnika svih političkih subjekata u Visokom možemo čuti toliko neukusno i neutemeljeno izgovorenih riječi kako se oni tobože brinu za sve nas svoje građane i ukoliko glas damo baš njima da će nam, ko biva, biti bolje. Međutim upravo Hitna pomoć u Visokom ilustrativno i najbolje moguće demantuje te njihove izlizane fraze i laži. Dovoljno je samo otvoriti vrata WC-a u hodniku Hitne pomoći u Visokom da vidimo koliko se to “visočki političari” svih političkih opcija brinu o nama i koliko ih zanimamo izvan onog dijela u kojem smo glasači svake četiri godine.

MARKETING

Zašto je Hitna pomoć i WC u njenom hodniku najslikovitiji primjer nebrige ove i svih prethodnih vlasti za Visočane?

Zato što je Hitna pomoć najdirektnije vezana za izvršnu vlast. Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK prema broju stanovnika je priznao dva tima i toliko ih i plaća dok su preostala dva tima u obavezi osnivača u ovom slučaju Grada Visoko. Oni koje biramo svake četiri godine imaju potpunu slobodu da izglasaju, finansiraju i urede kompletan rad najznačajnijeg i najosjetljivijeg dijela JU Dom zdravlja Visoko i oni to godinama ne rade, i ne samo da ništa ne čine da poboljšaju rad Hitne pomoći kupovinom moderne opreme i osnovnih sredstava za rad medicinskog osoblja, oni godinama ne uplaćuju ni ono što im je zakonska obaveza, a zbog čega je u vrijeme svog mandata dr.Senad Karavdić podnio i krivičnu prijavu protiv osnivača koji sav teret finansijskih obaveza prebacuje na JU Dom zdravlja Visoko koji je u vrijeme dok je direktor bio pomenuti dr.Karavdić kupio Sanitet i defibrilator (koristi se na odjeljenjima intenzivnog liječenja, operacijskim dvoranama, u hitnim sobama, kao i u vozilima hitne pomoći). A danas, trenutno u Domu zdravlja nema rukavica dok su i odijela za koronu pri kraju…

Dr.Senad Karavdić: Vršiti dužnost direktora Doma zdravlja nakon svega što je učinila Općina je ispod svakog profesionalnog i ljudskog dostojanstva

Zakonski JU Domove zdravlja finansira ZZO ZDK. Osnivač (Grad Visoko) je dužan da rješava pitanja investicijskog održavanja. Osnivač je dužan po naradbi Federalnog ministarstva zdravstva da izdvaja 10% od ukupnih godišnjih troškova Hitne pomoći i HES-a (Higijensko epidemiološke službe), u visočkom slučaju to je oko cca.50.000KM, a što vlast u Visokom godinama ignoriše i uplaćuje minimalne i mizerne iznose zbog čega je i podnesena krivična prijava.

Kompletna ova situacija dovela je JU Dom zdravlja i Visoko u cjelini u situaciju da niko ne želi biti direktor ove ustanove koja evo ima i trećeg v.d direktora, koja izdaje pod kiriju svoje (naše) prostore privatnicima, koja posluje u minusu (169.000KM, zvanično u dokumentima Gradskog vijeća)…. Posebno sad u vrijeme pandemije na ovom primjeru Doma zdravlja sasvim jasno, i golim okom, možemo da vidimo svu nesposobnost i nebrigu onih koje plaćamo poreznim novcem iz javnog proračuna da se brinu o našem zdravlju i koji treba i imaju mogućnost da obezbjede minimalna sredstva doktorima i medicinskom osoblju kako bi nas uspješno liječili. E zato je WC u hodniku Hitne pomoći najbolji slikoviti primjer nesposobnosti svih visočkih vlasti u zadnjih 25 godina. Uposlenici JU Doma zdravlja koji iz razumljivih razloga ne smiju to javno reći, ali naglas razmišljajući kažu da je WC u Hitnoj još i odličan kakvi su ostali u zgradi Doma zdravlja.

Visoko.co.ba / Redakcija

Komentari

komentara