WHO: Posljedice koronavirusa osjećat će se još decenijama

170

Svjetska pandemija koronavirusa vrsta je katastrofe čiji će učinci trajati dugo u budućnost, rekao je predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

MARKETING

“Pandemija je zdravstvena kriza koja se događa jednom u stotinu godina, a utjecaji će trajati desetljećima”, rekao je Tedros na sastanku odbora za vanredne situacije WHO-a, prema navodima koje je objavila organizacija.

Pandemija je, otkad je izbila u Wuhanu, ubila više od 670.000 ljudi, a dijagnosticirano je više od 17 miliona zaraženih ljudi.

SAD, Brazil, Meksiko i Velika Britanija proteklih sedmica posebno su teško pogođeni covidom-19, a njihove se vlade bore da nađu djelotvoran odgovor.

Mnoga pitanja neodgovorena

Ekonomije su pogođene zbog ograničenja uvedenih u karanteni kako bi se suzbila zaraza, a mnoge regije boje se drugog vala.

U međuvremenu više od 150 farmaceutskih kompanija radi na cjepivu, premda se prva upotreba ne može očekivati prije početka sljedeće godine, prošle sedmice je rekla Svjetska zdravstvena organizacija.

Premda je znanje o novom virusu napredovalo, mnoga su pitanja ostala neodgovorena, a stanovništvo je ostalo ranjivo, rekao je Tedros u petak.

“Rani rezultati seroloških istraživanja oslikavaju konzistentnu sliku: većina svjetske populacije ostaje podložna virusu, čak i u područjima teško pogođenim zarazom”, rekao je.

“Mnoge zemlje koje su vjerovale da je najgore prošlo sada se ponovno suočavaju s novim širenjem zaraze. Neke zemlje koje su prošlih sedmica bile lakše pogođene, sada bilježe porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva”, istaknuo je.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara