Xiaomi najavio baterije s većim kapacitetom i naprednim praćenjem punjenja

152

Kompanija Xiaomi je putem društvene mreže Weibo najavila novu tehnologiju baterija.

Riječ je o tehnologiji na kojoj Xiaomijev razvojni tim radi već dugo te koja bi trebala biti dostupna naredne godine. Kompanija je uspjela povećati silikonski sadržaj u unutrašnjosti baterije za tri puta, a to je rezultiralo efikasnijim kapacitetom skladištenja,

U istu veličinu baterije sada može “stati” 10 posto više mAh te ona može ponuditi do 100 dodatnih minuta rada s jednim punjenjem Tehnologija “pakovanja” je također promijenjena čime se dodatno dobilo na prostornoj efikasnosti. PCM modul je postavljen pod uglom od 90 stepeni te više ne leži ravno, a to je rezultiralo uštedom prostora.

Xiaomi je također opremio novu bateriju čipom koji se oslanja na napredne algoritme, a time se povećala sigurnost i dugotrajnost ćelija zahvaljujući praćenju punjenja tokom noći. Ovaj čip sprečava stanje prenapunjenosti baterije kada je uređaj spojen s punjačem predugo. Postoji i određena kontrola temperature zahvaljujući dodatnim senzorima jer litij-jonske baterije nikako “ne vole” visoke temperature. Kako nova tehnologija kontroliše temperaturu, zasad nije poznato.

Masovna proizvodnja nove Xiaomijeve baterije bi trebala početi u drugoj polovini naredne godine.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.