Sastojci koji su vam potrebni za pripremu japraka:
500 grama junećeg mesa
40 gr lista vinove loze
glavica luka
100 gr riže
100 ml paradajz sosa
crvena paprika u prahu
so
biber
ulje
Način pripreme:
Listove vinove loze dobro operite, a potom ih kratko obarite u proključaloj vodi. Obarene listove vinove loze izvadite iz šerpe i ostavite da se ohlade.
U drugu posudu stavite meso, rižu i luk. Posolite, pobiberite i stavite kašičicu crvene paprike, dodajte kašiku ulja i pola šolje vode. Izmiješate da se smjesa sjedini.
U šerpu stavite ulje. Filujte listove vinove loze i smotajte ih kao kada motate sarmu. Redajte ih u šerpu jednu uz drugu. Zalijte ih smjesom od ulja, paradajz sosa i vode. Posolite i stavite da se kuha na tihoj vatri. Kada se japrak skuha servirajte ga s pavlakom i vrućim somunima.
Za pripremu tufahija u medu trebat će vam:
5 malo većih jabuka
250 gr meda
250 gr oraha
Način pripreme:
Ogulite jabuke i izvadite im sredinu. U šerpu vode koju ste prethodno pošećerili stavite jabuke i kuhajte ih dok ne omekšaju. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.
Fil napravite od sitno isjeckanih oraha i meda. Promiješajte i smjesom filujte jabuke. Tufahije možete dekorirati šlagom i višanjama iz kompota.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.