Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu pite od višanja su:
Kora:
2 jaja
6 kašika šećera
10 kašika brašna
prašak za pecivo
250 gr putera
malo ulja
Fil:
6 šoljica višanja
1 kašika limunovog soka
3/4 šoljice šećera u prahu
5 kašičica kukuruznog škroba
1/2 kašičice cimeta
malo maslaca
Dekoracija:
1 jaje
1 kašika mlijeka
1 kašika šećera
Način pripreme:
Napravite tijesto za pitu i ostavite da odstoji sat u frižideru. Dvije trećine ostavite za donju koru, a jednu trećinu za gornju.
U maloj zdjelici pomiješajte šećer, kukuruzni škrob i cimet. U veliku zdjelu stavite višnje, prelijte ih sokom od limuna, stavite mješavinu šećera, škroba i cimeta i promiješajte. Razvaljajte prvu koru i stavite je u tepsiju, potom stavite fil od višanja i dodajte nekoliko kockica maslaca.
Potom stavite drugu koru, napravite mrežicu. Ostavite pitu u frižideru tridesetak minuta prije nego je ispečete. Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Premažite pitu smjesom od jaja i kašike mlijeka i pospite šećerom. Stavite da se peče na 250 stepeni 20-ak minuta, a potom smanjite temperaturu i pecite još 30 minuta ili dok ne postane zlatne boje.
Kada se pita ispeče ostavite je da se skroz ohladi, izrežite i poslužite sa sladoledom.
Ovu pitu možete napraviti i od trešanja.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.