Za godinu dana broj oboljelih od karcinoma pluća u Visokom uduplan, uzima li aerozagađenje svoj danak

2362

Broj oboljelih od malignih oboljenja u Visokom tokom 2019. godine porastao je za 14 novootkrivenih pacijenata, u odnosu na 2018. godinu i iznosio je 80 novooboljelih, a prema zvaničnim podacima Higijensko-epidemiološke službe (HES) Javne ustanove “Dom zdravlja” Visoko prednjači karcinom pluća.

MARKETING

Naime, tokom prošle godine zabilježeno je 12 novih pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća u Visokom. Zabrinjavajući podaci idu u prilog brojnim upozorenjima o pretjeranom aerozagađenju, koja prethodnih sedmica ističu brojne relevantne institucije, ali i cijele zajednice, specijalizirana udruženja i pojedinci, te mediji.

Podaci do kojih je došao portal Visoko.co.ba, a koji govore o prebivalištu oboljelih od karcinoma pluća, govore da nema pravila, te da su, praktično, u opasnosti svi građani grada Visoko, budući da pacijenti s ovim oboljenjem dolaze iz svih dijelova našeg grada i šire okoline. Također, istaknuto je kako je u posljednjih deset godina najgora situacija, kada je riječ o novooboljelim od karcinoma pluća, bila 2016. godine, kada je zabilježeno 16 slučajeva. U 2017. taj broj je iznosio 15, da bi 2018. godine broj novooboljelih od karcinoma pluća iznosio pet.

Drastično povećanje broja novooboljelih u 2019. godini trebalo bi biti alarm za građane, ali i za nadležne institucije da poduzmu mjere kako bi se ovaj rastući trend oboljelih od malignih oboljenja u našem gradu što prije zaustavio.

Svaki osmi prijevremeno umrli stanovnik ZDK umire od posljedica zagađenja

Kako ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica za Visoko.co.ba, zagađenje zraka je riziko faktor za razvoj brojnih bolesti. Posebno se ističu kardiovaskularna oboljenja i oboljenja krvnih sudova (arteroskleroza, srčani udar, moždani udar), te oboljenja sistema za disanje (akutne nespecifične bolesti, opstruktivne bolesti pluća, hronični bronhitis, astma, emfizem). Također je značajan riziko faktor za razvoj zloćudnih bolesti, posebno pluća (karcinom), ali i drugih organa.

“Na zagađenje zraka posebno su osjetljive neke kategorije stanovništva kao što su djeca, osobe treće životne dobi, hronični bolesnici, oboljeli od plućnih bolesti, trudnice. Što je izlaganje zagađenju dugotrajnije to je rizik od obolijevanja veći. Kod djece postoji dodatna opasnost zbog mladog i nedovoljno razvijenog organizma, posebno centralnog nervnog sistema. Studije su pokazale da izloženost zagađenju zraka u toku djetinjstva smanjunje mentalne sposobnosti i povećava rizik od neuroloških poremećaja”, ističe dr. Jasmin Durmišević iz Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu INZ Zenica za Visoko.co.ba.

dr. Jasmin Durmišević
dr. Jasmin Durmišević

Zagađenje zraka je jedan najvećih zdravstvenih problema, koji posebno pogađa nerazvijene i srednje razvijene zemlje. Posljednja istraživanja WHO iz 2019. godine govore o 8.8 miliona smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa zagađenjem zraka u svijetu. Zbog slabog prikupljanja relevantnih podataka i njihove nepouzdanosti, teško je napraviti kvalitetne procjene u našoj državi, ali je neupitno da zagađenje zraka ima značajnog udjela u obolijevanju i smrtnosti i kod nas. Ipak, zvanični podaci Svjetske banke objavljeni prije nekoliko dana pokazali su da u BiH svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi kao posljedica izloženosti zraku zagađenom sitnim lebdećim česticama PM2.5 dok se skoro jedna od svakih deset smrti godišnje u BiH može pripisati zagađenju zraka, što je dovoljan razlog za zabrinutost.

Pritom, zahvaljujući podacima sa mjerne stanice koju Visoko posjeduje od polovine prošle godine, a koje objavljuju i Federalni hidrometeorološki zavod BiH i sarajevsko Udruženje “Ekoakcija”, građani Visokog trebaju biti zabrinuti, s obzirom na to da se njihov grad već sedmicama nalazi među najzagađenijim gradovima u BiH. Slična situacija je i u mnogim drugim gradovima, posebice u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, a to je pokazalo i specijalizirano istraživanje INZ ZDK, kojim je ustanovljeno da najveći utjecaj na smrt od zagađenosti vazduha ima prašina, odnosno PM 2,5 čestice koje su najčešće prisutne u zagađenom vazduhu u bh. gradovima. Posebno je zabrinjavajući podatak iz ovog istraživanja koji govori o tome da svaki osmi prijevremeno umrli stanovnik ZDK umire od posljedica zagađenja.

“Istraživanje koje je provedeno pokazalo je da najveći utjecaj mortalitetnih parametara ima prašina (PM 2,5) koja se može povezati kao uzrok u 37,97 % smrti od ishemične bolesti srca, 30,26 % smrti od moždanog udara, 20,81 % smrti od karcinoma pluća. Kada posmatramo sve smrti bez obzira na uzrok, onda se 17,66 % svih uzroka smrti može povezati sa ovim česticama PM2,5. Ovo ukazuje na to da je uzročna povezanost gotovo dvostruko veća za ishemične bolesti srca u poređenju s karcinomom pluća, o čemu se tek počelo govoriti u nauci. Podaci iz literature kažu da PM 2,5 prolazi alveolo-kapilarnu membranu, ulazi u krvotok i znatno ubrzava proces arterioskleroze”, dodaje dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Huseinagić ističe kako su korišteni podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda, ali da se pokušavaju osigurati sredstva za mjerne stanice u ZDK koje bi im davale orijentacione vrijednosti koncentracija kako bi imali uvid u prisustvo polutanata i van kotlina, odnosno kako bi cijelo područje Zeničko-dobojskog kantona mogli obuhvatiti sličnim istraživanjima.

Obzirom da sitne čestice prašine lako prolaze kroz krvotok, može se zaključiti da je čest uzrok arterioskleroze, oboljenja u porastu i time smrtnosti stanovništva. Procijenjeno je da je 169 od 100 hiljada slučajeva smrti uzrokovano aerozagađenjem. U Zenici je ta cifra 205 ljudi, odnosno 18 posto. Radi se o prvoj studiji ovakve vrste i namjera Instituta je da nastavi sa analizama, koji bi u konačnici mogli poslužiti u planiranju razvoja i postupaka smanjenja zagađenja, ali i mogućim tužbama protiv zagađivača.

dr. Senad Huseinagić, direktor INZ ZDK
dr. Senad Huseinagić, direktor INZ ZDK

Stručnjaci preporučuju: Šta učiniti kada je zrak prekomjerno zagađen u vašem gradu

S obzirom na sve opasnosti kojima se građani izlažu usljed velikog zagađenja, koje je u gradovima BiH itekako evidentno, svi stanovnici trebaju poduzeti mjere prvenstveno na sprečavanju zagađenja zraka. Prema dr. Durmiševiću, ovo podrazumijeva razne mjere kao što su smanjivanje korištenja privatnih automobila, te korištenja sredstava javnog gradskog prevoza, staranje o ispravnosti privatnih vozila, kao i utjecaj na nadležne da se organizuje i održava pouzdan, siguran i ekološki prihvatljiv javni prevoz.

“Ne spaljivati otpad u kućanstvima, jer je to kažnjivo (takva nedozvoljena postupanja prijavite nadležnim inspekcijama opštine i Kantona), koristiti kvalitetne energente koji imaju smanjene emisije štetnih materija za zagrijavanje prostorija (plin, drva, pelet…), korisnici kotlovnica i ložišta treba da preduzmu sve potrebne, tehnički izvodive mjere kako bi se smanjile emisije u zrak, uključujući i čišćenje dimovodnih instalacija, treba utjecati na nadležne da se donesu i sprovode adekvatni propisi sa ciljem zaštite životne sredine, pridržavati se istih i institirati na tome da se i drugi pridržavaju”, navodi dr. Durmišević.

Sa ciljem zaštite zdravlja u toku epizoda pojačanog zagađenja (posebno izraženo u toku zimskih mjeseci) potrebne su odgovarajuće mjere. Važno je naglasiti da prekomjerno zagađenje nije uvijek primjetno niti očito. Kada je zagađenje prekomjerno preporučuje se da smanjite boravak i rekreativne aktivnosti na otvorenom prostoru u gradskoj zoni u periodima dana kada su koncentracije zagađujućih materija iznad dozvoljenih vrijednosti, posebno ograničite kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta…). Ovo se posebno odnosi se na visokorizične grupe stanovništva kao što su djeca, starije osobe, trudnice i hronični bolesnici.

 

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Radno sposobno stanovništvo (zdrave osobe) trebaju slobodne aktivnosti prilagoditi uslovima i kretanje na otvorenom prostoru svesti na minimum! Pri eventualnom boravku na otvorenom prostoru, preporučuje se korištenje lične zaštite u vidu zaštitnih maski sa odgovarajućim filterima kako bi se ublažio štetni uticaj na zdravlje. Disanjem kroz nos smanjuje se mehaničko oštećenje sluznica disajnih organa.

“Provjetravanje prostorija neophodno je vršiti u periodima najmanjih koncentracija zagađujućih materija, a što redovnije boraviti na čistom zraku na obližnjim planinama. Također, neophodno je smanjiti pušenje cigareta i boravak u zadimljenim i neventiliranim prostorijama, povećati unos tečnosti, ukoliko je moguće voća, povrća i vitaminskih preparata”, zaključuje za Visoko.co.ba dr. Jasmin Durmišević.

Podsjećanja radi, nivo zagađenja zraka i prisustva zagađujućih materija u njemu možete pratiti na ovom LINKU, kako biste znali u kojim periodima trebate posebno obratiti pažnju i zaštititi svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

 

*Ovaj tekst na portalu Visoko.co.ba objavljen je kao dio projekta “Zelena promocija – ekološka svijest kao stub zdrave i čiste životne sredine”, koji provodi redakcija portala Visoko.co.ba, uz podršku i sufinansiranje iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.