Za godinu dana: U Visokom 620 osoba počinilo 600 prekršaja javnog reda i mira

401
Ilustracija
Ilustracija

Tokom 2020. godine, na području PS Visoko, zadokumentovano je 600 prekršaja
javnog reda i mira, koje je počinilo 620 lica.

MARKETING

Javni red i mir je u 94 slučaja narušen tučom, odnosno fizičkim napadom na drugoga, u 103 slučaja naročito drskim ponašanjem, u 27 slučajeva odbijanjem naređenja i omalovažavanjem policijskih službenika, 312 slučajeva nepostupanjem po naredama u vezi pandemije virusa COVID, dok se u 66 slučajeva radilo o ostalim prekršajima javnog reda i mira.

Posljedice ovih prekršaja su lakše povrijeđena 5 lica, teže povrijeđenih i poginulih lica
u ovim narušavanjima JRM-a nije bilo.

Treba istaknuti da je 449 prekršaja se dogodilo na ulici, dva slučaja u ugostiteljskim objektima, četiri u školama i školskim dvorištima, te 145 prekršaja na drugim javnim mjestima.

U dijagramu je predstavljeno kretanje ukupnog broja prekršaja javnog reda i mira od 2014. do 2020. godine.

Kako se može vidjeti iz analize, broj prekršaja javnog reda i mira je u odnosu na prethodnu godinu veći za 342 prekršaja. Ovoliko povećanje se uglavnom odnosi na prekršaje „Odbijanje naređenja i omalovažavanje policijskih službenika“, kojih je evidentirano 339 i čiji je broj povećan radi provođenja naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, zavedenih radi
sprječavanja širenja zaraze virusom COVID 19 i na koje se odnosi 312 prekršaja.

Redakcija / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.